Autor: Põllumajandus.ee • 29. mai 2019

HKScani kohtuasjad Eestis lõpetatakse

Teet Soorm
Foto: Postimees/Scanpix
HKScan teatas eile, et saavutas tsiviilasjades kokkuleppe oma endiste Baltikumi juhtkonna liikmete Teet Soormi ja Mati Tuviga. Prokuratuur teeb otsuse asja üle juunis.

Osapooled jõudsid kõigis kolmes tsiviilasjas osapooli rahuldava kokkuleppeni. HKScani jaoks on antud kokkuleppe eesmärk pika kohtuprotsessi vältimine, teatas firma.

Vaidluse üks osapool Teet Soorm rõhutas, et ta ei kommenteeri kokkuleppele jõudmist. "Ma ei kommenteeri midagi. Ma ei kommenteeri mitte midagi. Meil on kokkulepe, et me ei kommenteeri seda asja absoluutselt. Me ei kommenteeri seda asja. Üks pool ei kommenteeri ja teine pool. Asi on lahendatud. Kui jõuti lahendusele, järelikult mõlemad pooled on rahul sellega".

See tähendab, et Soorm saab nüüd rahulikult oma eluga edasi minna? "Ma arvan, et... Ma ei oska kommenteerida seda."

"Ma olen kogu aeg, algusest saadik öelnud, et mina ei ole midagi, milles mind süüdistatakse või kahtlustatakse, teinud. Ma ei ole mitte midagi valesti teinud," ütles Soorm. Küsimusele, kas ta leiab, et HKScan on talle liiga teinud, vastas Soorm, et ta ei kommenteeri.

Äripäev kirjutas mai alguses, et Soorm ja Tuvi soovivad jõuda HKScani kohtuasjades kokkuleppele. Tuvi kaitsja vandeadvokaat Karoliina Kõrgessaar kinnitas toona, et läbirääkimised puudutavad aga ainult esimest hagi ehk boonuste maksmist. Kõrgesaar märkis siis, et kokkuleppele jõutakse lähinädalatel. Küsimusele, kuidas asjad sinnamaale jõudsid, et kaks osapoolt omavahel läbirääkimisi hakkaksid pidama, ta ei vastanud. Samuti ütles Kõrgessaar siis, et ka teistes hagides loodetakse kokkuleppele jõuda. Teisipäeval Kõrgessaart aga kommentaariks tabada ei õnnestunud.

HKScan teatas, et soovib keskenduda majandustulemuste tugevdamisele ning grupiülese efektiivsusprogrammi juurutamisele. Baltikumi äride kohta öeldakse, et ettevõte hoiab fookuses igapäevast äritegevust.

Prokuratuurist oodata otsust

Ka prokuratuur uurib toimunut. Prokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ütles HKScani kriminaalasja kommenteerides, et prokuratuuri menetluses on kriminaalasi, milles HKScani ja Rakvere Farmide esitatud kuriteokaebuste alusel uuritakse osaliselt samasid tegusid, mille kohta osapooled vaidlesid paralleelselt ka erinevates tsiviilprotsessides.

"Prokuratuur hindab tsiviilprotsesside tulemuste mõju ning võtab kriminaalasjas lõpliku menetlusotsustuse vastu juunikuu jooksul," ütles Kallas.

HKScani süüasja käekäigust prokuratuuris on Äripäev on ja varem kirjutanud. Tänavu märtsis kirjutas Äripäev anonüümsele allikale tuginedes sellest, et HKScani kohtuasi käib käest kätte. Nimelt oli HKScani kriminaalasja toonasel prokuröril Stella Veberil Äripäeva andmeil süüdistus kohtule esitamiseks valmis, kuid riigi peaprokurör Lavly Perling otsustas selle süüasja Veberilt ära võtta ning kohtule esitamisega oodata.

Anonüümse allika sõnul võis viivituse põhjus peituda riigikogu valimistes ja selles, et selle aasta sügisel saab täis Perlingi ametiaeg. Riigi peaprokuröri nimetab viieks aastaks ametisse valitsus justiitsministri ettepanekul, olles ära kuulanud riigikogu õiguskomisjoni arvamuse. Uue peaprokuröri väljavalimine on uue valitsuse üks olulisi personaliotsuseid.

Prokuratuuri väitel on prokuröri vahetamise põhjus see, et uurimist juhtinud Stella Veber teatas veebruari alguses, et lahkub ametikohalt. HKScani süüasja uueks prokuröriks sai Martin Tuulik.

Kolm tsiviilhagi

HKScani kohtuasjaga oli seotud kolm tsiviilhagi. HKScan koos tütarfirmaga Rakvere Farmid nõudsid Soormilt Harju maakohtus kolmes hagis kokku üle 4,8 miljoni euro. Soorm ja Tuvi vaidlesid kõigile esitatud hagidele täies ulatuses vastu.

Esimene hagi puudutas boonussüsteemi. Rakvere Farmide hinnangul on Soorm ja Tuvi tasunud endale väljateenitud aastaboonuseid tehes makseid OÜ Laventra esitatud teenusearvete alusel olukorras, kus see firma käsunduslepingu alusel mingeid teenuseid ei osutanud.

OÜ Lavrenta hilisem ärinimi oli Harmel Invest OÜ. 19. veebruari seisuga on ettevõte äriregistrist kustutatud.

Teine hagi puudutas rendilepinguid. Rakvere Farmid leidsid, et Soorm ja Tuvi andsid juhatuse liikmena ettevõttele kuuluvaid kinnisasju pikaajalisele rendile ettevõtetele Saimre ja Saimre Viljakasvatus. Rakvere Farmide väitel on Soormil ja Tuvil nendes osaühingutes varjatud osalus. Rakvere Farmid väitsid, et neis lepingutes on põllumaade renditasu turuhinnast mitu korda madalam. Samuti oleksid Soorm ja Tuvi juhatuse liikmena saanud Rakvere Farmide sõnul kahjulikud rendilepingud igal ajal üles öelda, kuid ei teinud seda.

Kolmas hagi oli seotud garantiikirjadega. HKScan Estonia hinnangul tekitas Soorm ettevõttele kahju sellega, et allkirjastas Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi nimel 2014. aasta 29. jaanuarist kuni sama aasta 27. märtsini kolm garantiikirja. Nende garantiikirjadega garanteeris HKScan Estonia ettevõtete Ovolex, Nurkse Seafarm ja Raikküla Seakasvatus kohustusi kokku enam kui 2,5 miljoni euro eest.

2016. aastal kirjutas Äripäev, et HKScan Estonia juhatuse esimehe ning ka ettevõtte seakasvatusega tegeleva tütarfirma Rakvere Farmid (endine Ekseko) juhatusse kuuluva Teet Soormi lähisugulastega seotud firmad on tihedates ärisidemetes Soormi juhitavate ettevõtetega. Toona avaldatud skeemil olid ka kõik ärihuvid ja -seosed kaardistatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960