Autor: Põllumajandus.ee • 28. juuni 2019

Täna valitakse Eestimaa kauneim lehm

Tänavune Eestimaa kauneim lehm valitakse täna, 28. juunil, Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis.
Kaunimaid lehmi on Ülenurmel juba 30 aastat valitud.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu korraldab juba 30. korda kauneima piimalehma valimise konkursi VISS. Tänavusele võistlusele on registreerunud 88 lehma 20-st erinevast ettevõttest ja talust.

Konkurssi hindab Taani kohtunik Morten Hollensen. Alates 1993.aastast on VISSI konkursse hinnanud väliskohtunikud, kelle ekspertarvamus on professionaalne ja erapooletu.

Võistlusklasse on kolm: esmaspoeginud, noored ja täiskasvanud lehmad. Eraldi valitakse kauneim eesti holsteini ja eesti punast tõugu lehm. Kohtunik hindab osalejate tüübi, udara, jalgade omadusi ja loomade esitlust. Vähem mängib rolli lehma piimaand. Taolised lehmade iludusvõistlused on populaarsed kogu maailmas, korraldatakse nii Euroopa meistrivõistlusi kui ka USA-s maailma piimanduskonkurssi.

TASUB TEADA

Eestis kasvatatakse kolme piimatõugu, arvukaim on holsteini tõug (80%), eesti punast tõugu on 19,5% ja 0,5% kohalikku eesti maakarja. Eesti lehmade piimaand on Euroopa Liidus Taani järel 2. kohal.

Parimaid lehmi ja loomaesitlejaid premeerivad paljud loomakasvatusega seotud ettevõtted. Konkurss algab kell 10.30 ja finaalringid, kus selgitatakse tänavune Eesti kauneim lehm, algavad orienteeruvalt kell 15.00.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960