Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 16. august 2019

Börs: toidunisu langustrend jätkumas

Nädala börsiuudised: toidunisu langustrend jätkumas; ELi nisutoodang kasvab; Hiina sigade arv kahanes kolmandiku võrra; maisihinnad langesid järsult; Deere’i tulemused oodatust kehvemad; nafta hind langes.
Nisupõld Sangastes.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nädala märksõnad:

•Nisu hinnalangus süvenes, sest USA põllumajandusministeeriumi maisituru prognoos pani sisuliselt kõik teraviljad odavnema. Detsembrikuu futuur langes lepingu madalaima tasemeni, ühtlasi suurendas Strategie Grains ELi nisutoodangu prognoosi.

•Hiina sigade arv langes aastaga sigade Aafrika katku tõttu peaaegu 33 protsenti. Analüütikute sõnul pole langus veel peatanud ja see toetab ka edaspidi hindu.

•Põllumajandustehnika tootja Deere’i tulemused olid oodatust kehvemad, sest farmerid on toorainete kehvema nõudluse tõttu ettevaatlikud. Samuti tekitab palju ebakindlust kaubandussõda.

Toidunisu langustrend jätkumas

Sellel nädalal oli kõige tähtsamaks uudiseks USA põllumajandusministeeriumi (USDA) maisitoodangu prognoos, mis oli oodatust tunduvalt suurem ning pani sealsed teraviljaturud kiiresti langema. See mõjutas ka Euroopa turge.

Näiteks toidunisu detsembrikuu futuur langes lepingu kõige madamala tasemeni, 170,75 euroni tonnist. Nimelt teatas USDA, et maisi külvipindala ja saagikus saavad olema tunduvalt suuremad, kui turud ootasid.

Üllatavad numbrid tekitasid olukorra, kus Euroopa kauplejad soovisid turult enne pühasid väljuda, eriti Prantsusmaal. “Kui arvestada, et praegu on pühade periood ja tuli veel USDA raport, siis kõik tahavad istuda turult eemal,” ütles üks kaupleja.

Toidunisu detsembrikuu futuur kauples reedeks 173 eurol tonnist. Suvekuudel on hind olnud langustrendis, sest toodanguootused on suured.

Lisaks selgus, et Prantsusmaa eksportis Euroopa Liidust väljapoole 2018/19 hooajal kokku 9,7 miljonit tonni nisu, mida on 20 protsendi võrra enam kui mullu.

On aga tõenäoline, et praeguselt tasemelt toimub mõningane taastumine, sest tehnilist analüüsi silmas pidades on jõutud mais saavutatud põhjadeni.

Toidunisu detsembrikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Nisutoodang kasvab

Ühtlasi avaldas Euroopa nisuturu uued prognoosid ka analüüsifirma Strategie Grains. 2019/20 hooaja pehme nisu tootmine peaks ELis ulatuma 142,9 miljoni tonnini, veel juulis prognoositi toodanguks 140,6 miljonit tonni. Võrreldes eelmise aastaga kasvaks toodang sellisel juhul 12 protsenti.

Hiina sigade arv kahanes kolmandiku võrra

Hiina valitsus teatas, et sigade arv riigis on viimase aasta jooksul langenud kolmandiku võrra, vahendab Reuters.

Riigi põllumajandusministeeriumi sõnul vähenes sigade arv juulis 32,2 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Peamiseks põhjuseks võib pidada sigade Aafrika katku levikut. Olukord on hullemaks läinud, sest juunis oli langus vastavalt 25,8 protsenti.

Katk on avaldanud Hiina toidutööstusele suurt mõju, samuti on see ülemaailmsed lihahinnad tõusma pannud.

“Sigade arv ei ole veel madalpunkti jõudnud, see langeb ka aasta teises pooles edasi,” ütles Hiina Riikliku Teraviljade ja Nafta Informatsiooni Keskuse vanemanalüütik Zhang Liwei reedel.

Ta ütles, et langus mõjutab suuresti ka sojaubade turgu, mis on juba praegu surve all.

Puudus on surunud Hiina sealiha hinnad 2016. aasta rekorditest kõrgemale. Praegu on riigi keskmine hind 23,49 jüaani kilogrammi kohta (3,02 eurot). Analüütikute sõnul peaks sealiha hinnatõus järgnevatel kuudel jätkuma.

Sealiha hind.
Foto: Äripäev AS

Maisihinnad langesid järsult

Maisifutuurid odavnesid Chicago börsil teisipäeval languspiiranguteni ning tegemist oli vähemalt kuue aasta halvima päevaga. Põhjuseks sama USA põllumajandusministeeriumi raporti, mille kohaselt külvatakse maisi oodatust tunduvalt rohkem.

Esmaspäeval avaldatud igakuistes numbrites vähendati USA esialgset külvipindala prognoosi vaid 1,7 miljoni aakri võrra, 90 miljoni aakrini. Analüütikud ootasid, et prognoosiks saab olema 87,7 miljonit aakrit.

“Maisi hind langes piiranguni, sest USDA ei vähendanud jälle oma hinnanguid, olgugi, et ootused selle toimumiseks olid suured,” kirjutas investeerimisfirma INTL FCStone klientidele.

Nädalaga langes kõige aktiivsema maisifutuuri hind lausa 11 protsenti, mis on suurim nädalane kukkumine alates 2016. aasta juunist. Sojaoad on USAs odavnenud nädalaga 2 protsenti ja nisu on kukkunud 5 protsenti.

Novembrikuu maisifutuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Deere’i tulemused oodatust kehvemad

Sellel nädalal teatas oma teise kvartali tulemused põllumajandustehnika tootja Deere & Co – tulemused olid oodatust kehvemad ning halvasti mõjus USA-Hiina kaubandussõda, mis mõjutas nõudlust. Ettevõte vähendas ka terve aasta kasumi- ja käibeprognoose, vahendab Reuters.

28. juulil lõppenud majandusaasta kvartalis teeniti aktsia kohta 2,71 dollarit kasumit, mida on 4,6 protsenti rohkem kui mullu. Refinitivi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks 2,85 dollarit aktsia kohta.

Põllumajandustehnika müügikäive langes tervikuna 3 protsenti (aastases võrdluses). “Muret on tekitanud eksporditurgudele pääsemine ning mitmete toorainete lühiajaliselt kehvem nõudlus. Selle tõttu on farmerid suurema tehnika ostmise edasi lükanud,” ütles tegevjuht Samuel Allen.

Pärast tulemuste teatamist kukkus Deere’i aktsia ligi 2 protsenti.

Nafta hind taandus

Nafta hind oli see nädal langemas, sest turgudel kardetakse endiselt Hiina ja USA kaubandussõda ning peljatakse maailmamajanduse üldist jahenemist.

Reeglina on nafta hinda silmas pidades tugevaim olnud just kolmas kvartal, sest siis sõidavad inimesed puhkusele ning sõidukilomeetreid koguneb üksjagu. Samas jääb tänavu kolmandasse kvartalisse ka kaubandussõja intensiivistumine ja see omakorda surub hinda alla.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas reedel, et maailmamajanduse kasvu aeglustumine on pärssinud naftanõudluse kasvu, mis edeneb tagasihoidlikemas tempos pärast viimast majanduskriisi.

Brenti toornafta maksis reedeks 59,3 dollarit ja WTI 55,4 dollarit barrelist. Rotterdami 95 bensiini tonnihind oli 605 dollarit, diislikütus kauples 565,75 dollaril ning kerge kütteõli 558 dollaril.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960