Autor: Eliisa Matsalu • 2. oktoober 2019

Minister Järvik: kogu aeg söön kala, aga ära ei sure

Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) soovitas kalafirmal M.V Wool kaevata kohtusse tema enda valitsemisalasse kuuluv veterinaar- ja toiduamet. "Inimesi sureb iga päev, kuid pole tõestatud, et keegi on surnud Mati Vetevoolu firma või kellegi teise toodetud kala pärast. Tõendeid ei ole, need on õhku visatud valeväited," ütles ta.
Maaeluministri Mart Järviku sõnul on Eesti inimesi ilmaasjata hirmutatud, justkui Eesti kalatööstuse tooted oleksid ohtlikud.
Foto: LIIS TREIMANN

Maaeluminister Mart Järvik leiab, et meedia on M.V. Wooli ja listeeriabakteri skandaali kajastamisega teinud Eesti kalatööstusele liiga. Ta kinnitas, et soovitas augustis M.V. Wooli juhil Mati Vetevoolul minna veterinaar- ja toiduameti vastu kohtusse, mida Vetevool tegigi.

„Terviseamet ei ole kinnitanud seda kahte juhtumit, et Eestis on listerioosi tõttu inimesed surnud. Siin on palju meediamüra sees ja mina ei taha enne rohkem midagi kommenteerida, kui kuulen selle kohta kohtuotsust. Praegu on vara hinnanguid anda. Pigem tuleks ära lõpetada see meedia väärkajastus ilma kohtuotsuseta,“ ütles ta.

Järviku sõnul kajastab meedia olukorda valesti. „Terviseamet on öelnud, et Eestis surmajuhtumeid pole olnud, aga meedias kirjutatakse, et inimesed surevad. See ju hirmutab inimesi ostma Eesti kalatööstustes toodetud kala. See on täiesti väär. Ei ole olnud ühtegi surmajuhtumit. Kuid meedias levivad artiklid, et inimesed surevad ja ärge kala sööge. See on jabur,“ rääkis Järvik.

Tasub teada

Veterinaar- ja toiduamet leidis tuntud kalafirma M.V. Wooli toodetest listeeriabakterit. Ohtlik bakter on Eestis nakatanud mitmeid inimesi, möödunud aastal suri selle kätte kaks inimest. M.V Wool on korduvalt kinnitanud, et nende tooted on korras, ent veterinaar- ja toiduamet kinnitab, et nad pole oma analüüsides eksinud. M.V Wooli juht Mati Vetevool on Äripäevale kinnitanud, et tema juhitaval ettevõttel on kõik tootmisega korras ning viga tuli mujalt tarneahelast.

Järvik ütles, et inimesi sureb iga päev, kuid pole tõestatud, et keegi on surnud Mati Vetevoolu firma või kellegi teise toodetud kala pärast. „Mina söön kõikide firmade kala, ka Vetevoolu firma kala. Värsket kala, pakitud kala, kala väga meeldib. Proovin enda peal seda koguaeg. Millegipärast ei sure ära,“ ütles ta.

Kuna veterinaar- ja toiduamet kuulub maaeluministeeriumi valdusalasse, tekib küsimus, kuidas Järvik soovitas oma enda ameti vastu kohtusse minna. Järvik ütles, et annab veterinaar- ja toiduameti tööle hinnanguid siis, kui kohtuotsus on tulnud. „Noh, maasikateemaga tulid nad kaasa, ehkki siis oli riigikontrolli audit selle kohta, justkui oleks meie süsteemides midagi halvasti. Ma ei tee veterinaar- ja toiduametit maha, ma ei anna hinnanguid eelnevalt ilma aluseta,“ ütles ta.

LOE LISAKS:

Mati Vetevool: enam karmimalt liine puhastada ei saa

M.V.Wool lükkab alusetud süüdistused ümber

Järvik lisas, et üldjuhul teeb veterinaar- ja toiduamet head tööd toiduohutuse vallas. „Meil ei ole Eesti toidust tingitud reaalseid surmasid. See, et selline jutt levib, on levitajate südametunnistusel. Ka terviseamet ütleb, et selliseid surmatunnistusi ei ole välja kirjutatud,“ ütles ta.

Endised ministrid: süüdlane pole teada

Ka endise maaeluministri, Keskerakonna liikme Tarmo Tamme arvates on praegu Eesti kalatööstusele liiga tehtud. „Kui oleks tuvastatud, et ettevõte M.V. Wool on inimeste surmas süüdi, siis peaksid ettevõtte uksed juba kinni olema. Kuid me ju teame, et ei ole olemas kinnitatud fakte, et ettevõtte toode nakatas inimesi,“ märkis ta.

Tamme sõnul on väga lihtne näpuga süüdlase poole näidata, kuid enne selle tegemist oleks vaja süüdlane siiski üles leida. „Kui kala läheb ettevõttest välja korralikus seisus, siis ta läbib väga pika tee, enne kui jõuab tarbija lauale,“ selgitas ta. Tamm lisas, et praegu tunnevad teiste riikide kalafirmad vaid rõõmu, sest nad on konkurendid ja neil läheb M.V. Wooli ja listerioosi skandaali tõttu praegu paremini.

Reformierakonna liikmest endine maaeluminister Urmas Kruuse leiab, et nii veterinaar- ja toiduamet kui ka meedia on listeeriabakteri teemas õigesti käitunud. „Kui räägime inimese tervisest, siis peabki veterinaar- ja toiduamet oma kontrollidega olema väga tähelepanelik. Meedia teeb ka oma tööd,“ ütles ta. Kruuse sõnul peab iga ettevõtja arvestama, et kui tootmises esinevad mingid probleemid ja need jõuavad ka avalikkuse ette, siis tulevad ka teatud tagasilöögid.

Kruuse lisas, et praegu siiski pole mingeid fakte, et inimesed on surnud just M.V. Wooli toodetest leitud bakteri pärast. Tema sõnul tuleks kontrollida ka teisi tehaseid. Kui aga ettevõtja tunneb, et teema kajastamisega on mindud üle piiri ja ettevõttele ilma põhjuseta liiga tehtud, saab Kruuse sõnul alati kohtusse pöörduda. See, et minister Järvik soovitas M.V. Woolil kohtusse minna ministri enda valdusalas oleva veterinaarameti vastu, tekib Kruuse sõnul küsimusi, millega minister Järvik üldse tegeleb.

Kruuse loodab, et listerioosi teema kajastamise tagajärjel hakkavad inimesed ka ise tähelepanelikumalt jälgima, kuidas toitu käitlevad.

Sotsiaaldemokraadist endine põllumajandusminister Ivari Padar ütles, et M.V. Wooli juhtum näitab, kui ettevaatlik tuleb veterinaaria valdkonnas olla. „Mul on sügavalt kurb, et vana staažikas ettevõtja Mait Vetevool on sellisesse olukorda sattunud, aga on selge, et inimeste tervis ja riigi usaldusväärsus on ääretult olulised teemad,“ ütles ta.

Seda, et minister Järvik soovitas Vetevoolul veterinaarameti vastu kohtusse minna, näitab Padari sõnul seda, et ministri arvates ei ole veterinaaramet teinud head tööd. „Seega peab minister tegema ministri samme, et usaldus veterinaarameti vastu taastada,“ ütles ta.

Homme ilmub Äripäevas pikem intervjuu maaeluminister Mart Järvikuga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960