Autor: Pille Ivask • 7. oktoober 2019

Hiinas süüakse aina enam võltsliha

Paljud inimesed otsustavad loobuda liha söömisest just eetilistel põhjustel. Paljud firmad on asjast kinni haaranud ja pakuvad müüa nii-öelda taimset liha. Analüütikute arvates on tegu väga suure turuga.
Foto: Scanpix
Hiinat tabanud seakatk võib hoogu juurde anda alternatiivse ehk taimse liha buumile.

Nimelt selgub uuringufirma Fitch Solutionsi raportist, et Hiinas on aina populaarsem vahetada tavaline sealiha taimse liha vastu. Tegu on märkimisväärse muudatusega, sest Hiina on maailma üks suuremaid sealihatarbijaid ja –tootjaid. OECD andmeil tarbisid hiinlased eelmisel aastal 46% kogu maailma sealihast.

Taimne liha tegelikult juba on Hiinas suur äri: tegu on turuga, mille väärtus on praegu umbes 910 miljonit dollarit. Aastane kasv on jäänud 14% juurde. Võrdluseks, USAs hinnatakse võltsliha turgu 684 miljonile dollarile. Aastaga on see kasvanud 23%.

Katk toetab kasvu

USA investeerimispanga Jefferiesi teadur Simon Powell ütles, et mõne kuu eest lahvatanud Hiina seakatkuskandaali võiks pidada taimse liha tootjate jaoks isegi omamoodi vedamiseks.

Powell jätkas, et alternatiivse liha turg kogub kiiresti populaarsust ka seetõttu, et need toiduained, millest taimne liha tehtud on, näitkeks tofu, on ka muidu Hiinas köögis kasutusel. Samuti võib taimse liha kasutamisele anda tõuke see, et üha enam inimesi kas loobub täielikult või osaliselt liha tarbimisest just keskkonna säästmise põhjustel.

Mais prognoositi, et Hiinas leviv Aafrika sigade katk ähvardab tõsta uue aasta teises pooles sealiha hinda üle 70% ning muuta globaalset toiduainetööstust. Hinnanguliselt läks ja läheb seakatku tõttu Hiinas hukkamisele kokku 100–200 miljonit siga ehk rohkem kui neljandik Hiina kõigist sigadest. Hiina valitsus näitab numbreid kindlasti palju väiksemana, sest püüab juhtunut ilustada.

Ettevõte lõikab juba kasu

Taimse lihatootjad on tekitanud tänavu elevust ka investorite jaoks. Selle aasta toiduainesektori üks põnevamaid ettevõtteid olnud Beyond Meat.

Alates maikuisest IPOst on ta investorite vara kahekordistanud. Oma võltslihabrändidega püüavad poelettidele pressida riburadapidi teisedki tegijad. Suured ja vanad firmad ostavad uudsete lahendustega toidule pühendunud idufirmasid või arendavad ise uusi toidulahendusi.

Businesswire'i andmetel on ainuüksi taimsel baasil valmistatud liha turg 12 miljardit dollarit, trend aina kasvab.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960