Autor: Põllumajandus.ee • 8. oktoober 2019

Maaelukomisjon: kalatoodete ohutus on tagatud

Riigikogu maaelukomisjoni eilsel istungil oli tähelepanu keskmes viimasel ajal esile kerkinud kalaskandaal ja sellega seotud asjaolud. Komisjoni istungil saadi kinnitus, et kalatoodete ohutuse üle on järjekindel kontroll.
Kalatoodete ohutus on tagatud.
Foto: Pixabay

Maaelukomisjoni esimehe Tarmo Tamme sõnul toodi komisjoni istungil välja kalaskandaali põhjustanud tegurid, mis olid listeeriabakteri leiu kohta M. V. Wooli kalatööstuses. Tamme hinnangul läks „lumepall“ veerema seoses oletustest tuleneva seoste otsimise kaudu. „Veendusime koos asjaomaste asutustega, et M. V. Wooli kalatööstusest väljastatud tooted on ohutud ega kahjusta tarbijate tervis,“ ütles Tamm.

Komisjoni istungil tõdeti veelkord, et Veterinaar- ja Toiduamet on leidnud küll listeeriabakteri tootmiskeskkonnast, kuid tehase valmistoodang on pideva kontrolli tulemusena olnud ohutu, mistõttu on see lubatud saata tarbijateni. Komisjoni istungil kinnitasid Veterinaar- ja Toiduameti esindajad, et ettevõtet on kontrollitud ja kontrollitakse järgekindlalt kalatoodete toiduohutusele vastavuse kohta. Viimaste kuude kontrolli tulemused pole näidanud bakterite levikut.

Maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse pidas tähtsaks toiduohutusega seotud probleemide avalikku käsitlemist, et tagada tarbijate teadlikkus toiduainete kvaliteedi kohta. „Täielik avalikustamine on toiduohutuse aluseks. Just see on kõige parem meetod, kuidas saavutada tarbijate usaldus,“ ütles Kruuse. Ta ei pidanud õigeks maaeluminister Mart Järviku sekkumist Veterinaar- ja Toiduameti tegevusse seoses esile kerkinud kalaskandaaliga. „Veterinaar- ja Toiduamet on sõltumatu organisatsioon, mille tegevusse sekkumine paneb kahtluse alla toiduohutust jälgiva ametkonna tegevuse. „Ükski minister ei saa seada kahtluse alla rahvusvaheliselt tunnustatud metoodikat,“ märkis Kruuse. „Tulemuseks on usaldusväärsuse kahanemine nii ametkonna tegevuse kui ka meie toiduainetetööstuse toodete kvaliteedi suhtes,“ lisas ta.

LOE LISAKS:

M.V.Wool lükkab alusetud süüdistused ümber

Minister Järvik: kogu aeg söön kala, aga ära ei sure

Kruuse: Maaeluminister lõpetagu poliitiline sekkumine VTA tegevusse

Komisjoni esimees Tarmo Tamm rõhutas, et me kõik seisame eesti puhta toidu eest. Istungil rõhutati, et Veterinaar- ja Toiduameti järjekindel põhjalik tegevus peab tagama toiduohutuse tagamise. Sellest tuleb anda avalikkusele teada põhjendatud informatsiooni kaudu, et vältida faktide mitmeti tõlgendamist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960