Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 11. oktoober 2019

Börs: Toidunisu hinnad tõusid ka sellel nädalal

Nädala börsiuudised: toidunisu tõus jätkus; nisuturul tugev vastupanu; USDA prognoosid survestasid ka Euroopa maisiturgu; rapsi tagasihoidlik külvipindala toetab hindu; Iraani tankeri vastased rünnakud kergitasid nafta hinda.
Toidunisu hinnad tõusid ka sellel nädalal.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad tõusid ka sellel nädalal. Samas on praegu turul tugev vastupanutase ning USDA avaldas neljapäeval maisituru prognoosid, mis pani kogu teraviljaturu langema.

•USDA tõstis USA maisi külvipindala prognoosi, mis tuli turgudele suure üllatusena. See pani odavnema ka Euroopa maisituru.

•Analüüsifirma Strategie Grains teatas, et rapsiseemnete külvipindala saab ka järgmise aasta saagi jaoks olema Euroopas küllaltki tagasihoidlik. See peaks hindadele tuge pakkuma.

•Nafta hind tõusis tublisti, sest Punases meres rünnati Iraani naftatankerit.

Toidunisu tõus jätkus

Pariisi toidunisu hinnad tõusid sellel nädalal jälle kahe kuu kõrgeima tasemeni. Nädala lõpus toimus aga langus, sest USA maisitoodangu prognoosid olid oodatust suuremad, mis survestasid kogu teraviljasektorit.

Euroopa nisu ekspordiperspektiiv on tunduvalt parananenud – mitmed Aafrika riigid on oste teinud ning tundub, et rahvusvahelistel turgudel suudetakse konkurentsis püsida. See viis toidunisu detsembrikuu futuuri sellel nädalal 179 euroni tonnist, mis on viimase kahe kuu kõrgeim tase.

Tugev vastupanutase

Neljapäeval hakkas hind aga uuesti langema, sest tehnilist analüüsi silmas pidades on 177-179 euro juures vastupanu, millest on raske läbi murda. Samuti avaldas USA põllumajandusministeerium (USDA) oma oktoobrikuu saagiootused, mille maisitoodangu prognoosid valmistasid üllatuse. See pani teraviljaturud üle maailma langema.

Näiteks Chicagos langesid futuurid enam kui 3 protsenti ning mõju oli tunda ka nisuturul. USDA surus ka Euroopas hindu allapoole.

Positiivse poole pealt saab välja tuua, et FranceAgriMer tõstis Prantsusmaa pehme nisu ekspordiprognoosi 11 miljonilt tonnilt 11,7 miljoni tonnini (ELi väline eksport).

Teraviljaturul oodatakse ka USA-Hiina kaubanduskõneluste tulemusi. Kõnelused algasid Washingtonis neljapäeval.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Prognooside tõstmine survestas ka Euroopa maisiturgu

USDA prognoosib, et USA maisitoodang saab olema 13,779 miljonit buššelit. Maisi saagikuse prognoosi tõsteti 0,2 buššeli võrra, 168,4 buššelini aakrist.

Olgugi, et võrreldes septembriga toodanguprognoos langes, oli see turgude ootustest tunduvalt kõrgem number.

“Turud keskenduvad maisi saagikusele. Oodati vähendamist aga seda ei tulnud. Number hoopis tõusis veidi. See ei olnud suur tõus, aga number oli tunduvalt suurem kui oodati, mis pani kauplejad müüma. Ainuke toetav faktor on see, et tegelikult võib saagikus ja tootmine langeda,” ütles analüüsifirma Midwest Market Solutionsi president Brian Hoops Reutersile.

Kõik see mõjutas ka Euroopa maisiturgu – nädala lõikes odavnes maisi novembrikuu futuur 0,8 protsenti, 163,75 euroni tonnist.

Maisi novembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Rapsiseemnete külvipindala viie aasta keskmisest madalam

Analüüsifirma Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu selle aasta rapsiseemnete külvipindala – see peaks olema viie aasta keskmisest tunduvalt madalam, vahendab Reuters.

Põllumehed on rapsist suuresti loobunud, sest mitu aastat püsisid hinnad madalal ning ilmastik oli kultuuri kasvatamiseks kehv, teatas Strategie Grains.

Analüüsifirma prognoosib, et 2020. aasta saagi külvipindala saab olema 5,94 miljonit hektarit. See on viimase viie aasta keskmisest 8 protsenti madalam. Tõsi küll, selle aasta 5,55 miljonist hektarist on see 7 protsenti kõrgem.

Selle suve Euroopa Liidu rapsitoodang oli 13 aasta madalaim – probleeme tekitasid nii kahjurid kui ka liialt kuiv ilm. Kui saagikus saab olema 3,25 tonni hektarilt, siis peaks Euroopa Liidu toodang ulatuma 2020. aastal 19,3 miljoni tonnini. 2019. aastal toodeti liidus 16,9 miljonit tonni rapsi ja 2018. aastal 20 miljonit tonni.

Rapsiseemnete hinnale on külvipindala vähenemine aga hästi mõjunud. Viimase kuue kuuga on hind tõusnud umbes 8 protsenti. Nädalaga odavnes raps 0,3 protsenti, 384,75 euroni tonnist.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kooritud piima pulbri novembrikuu futuur EEX turul 2,7 protsenti, 2389 euroni tonnist. Valge suhkur odavnes 0,1 protsenti, 340,5 dollarini tonnist. Kakao hind langes 2,5 protsenti ja tonn maksab 2465 dollarit.

Iraani tankeri vastu suunatud rünnakud tõstsid nafta hinda

Toornafta hinnad hakkasid reedel kiiresti tõusma, sest Iraani meedia teatas, et riigi omanduses olevat naftatankerit on Punasel merel rünnatud, vahendab Reuters.

Ei ole täpselt teada, kui suurt kahju Iraani naftatankeri rünnakutes sai. National Iranian Tanker Company (NITC) ütles, et laeva kahjustati, aga see püsib stabiilsena ning mingeid suuri tulekahjusid ei ole.

Nafta tõusis uudise peale aga kiireimas tempos alates 16. septembrist, mil toimusid rünnakud Saudi Araabia naftarajatiste vastu.

See nädal kallines Brenti toornafta kokku 4,1 protsenti ja WTI lisas 4,3 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 60,01 ja 54,47 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 6,5 protsenti, 580,5 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 5,3 protsenti, 598 dollarini tonnist. Kerge kütteõli lisas 3,7 protsenti ja tonn maksab 587 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960