Autor: Pille Ivask • 15. oktoober 2019

Hiinas kasvas sealiha hind pea 70 protsenti

Foto: Erik Prozes
Hiinas kasvas sealiha hind aastases võrdluses pea 70 protsenti.

Hinnatõusus on süüdi Aafrika sigade katk, mis on Hiinas möllanud juba üle aasta. Hiina riigivõim on öelnud, et sealiha pakkumise suurendamine on riigile poliitiliselt oluline ülesanne.

Hollandi panga Rabobank analüüsi kohaselt võib Hiina sigade arv selle aastaga väheneda suisa kaks korda.

Konsultatsioonifirma Capital Economics andmeil on Hiina võtnud kasutusele ka meetmeid, et olukorda leevendada: näiteks püütakse kaasa aidata seafarmide konsolideerumisele, samuti võetakse kasutusele sealiha strateegilised reservid, vahendab CNBC.

Samas tõdevad analüütikud, et efekti neil ponnistustel suurt pole: palju sigu hukkub katku tõttu endiselt, samal ajal tõuseb sealiha hind hüppeliselt.

Hiinlased on maailma ühed suurimad sealihatarbijad ning sealiha kallinemine tõstis Hiinas toidu keskmist hinda eelmisel kuul enam kui 11 protsenti.

Septembris tõusis Hiina tarbijahinnaindeks aastases võrdluses suisa 3 protsenti. Tegu on viimase kuue aasta suurima tõusuga.

Samal ajal kukkus tootjahinnaindeks möödunud kuul võrreldes eelmise aasta septembriga aga 1,2 protsenti.

Lahendus võltsliha

Äripäev on varem kirjutanud, et Hiinat tabanud seakatk võib hoogu anda alternatiivse ehk taimse liha buumile.

Nimelt selgub uuringufirma Fitch Solutions raportist, et Hiinas on aina populaarsem vahetada tavaline sealiha taimse liha vastu.

USA investeerimispanga Jefferies teadur Simon Powell ütles, et mõne kuu eest lahvatanud Hiina seakatkuskandaali võiks pidada taimse liha tootjate jaoks isegi omamoodi vedamiseks.

Powell jätkas, et alternatiivse liha turg kogub kiiresti populaarsust ka seetõttu, et need toiduained, millest taimne liha tehtud on, näitkeks tofu, on ka muidu Hiinas köögis kasutusel. Samuti võib taimse liha kasutamisele anda tõuke see, et üha enam inimesi kas loobub täielikult või osaliselt liha tarbimisest just keskkonna säästmise põhjustel.

Mais prognoositi, et Hiinas leviv Aafrika sigade katk ähvardab tõsta uue aasta teises pooles sealiha hinda üle 70 protsendi ning muuta globaalset toiduainetööstust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960