Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 18. oktoober 2019

Börs: Nisu- ja piimahinnad tõusid, sealiha langes

Nädala börsiuudised: nisu ületas tähtsa vastupanutaseme; Hiina sealihatoodang langes järsult; piimahinnad jätkuvalt stabiilsed; kas suhkur on saavutanud hinnapõhja; nafta hinnatõus on piiratud.
Piimahinnad tõusid veidi ja püsivad stabiilsed.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad tõusid Euroopas ka sellel nädalal, sest Egiptus ostis Prantsusmaalt nisu ning Euroopa tootjad on hinnatõusule vaatamata jätkuvalt konkurentsivõimelised. Samuti vähendasid finantsinvestorid langusele panustavaid positsioone.

•Hiina sealihatoodang on tänavu katku tõttu langenud enam kui 17 protsenti ning hinnad on riigis tõusnud 84 protsenti, selgub sellel nädalal avaldatud andmetest.

•Piimahinnad tõusid ja püsivad stabiilsena. Põhjuseks peetakse tugevat Põhja-Aasia nõudlust. Üllatav on see, et kaubandussõda pole piimahindadele väga negatiivselt mõjunud.

•Nafta hinnatõusu piirab asjaolu, et globaalne majandus aeglustub, mis võib piirata ka nõudlust.

Nisu ületas tähtsa vastupanutaseme

Pariisi toidunisu hinnad tõusid ka sellel nädalal. Kolmapäeval pakkus tuge Egiptuse ost Euroopast ja lisaks sellele vähendavad finantsinvestorid oma lühikesi positsioone (langusele panustavad positsioonid).

Detsembrikuu toidunisu hind kallines nädalaga kokku 1,3 protsenti, 180 euroni tonnist. Esmaspäeval jõudis hind vahepeal ka 181,25 euroni, mis on viimase kahe ja poole kuu kõrgeim tase.

Maailma suurim nisuimportija – Egiptus – teatas kolmapäeval pärast börside sulgumist, et on ostnud 405 000 tonni nisu, millest suur osa telliti ka Prantsusmaalt. See andis kauplejatele signaali, et Prantsusmaa nisu on jätkuvalt konkurentsivõimeline, vaatamata sellele, et hinnad on tublisti tõusnud.

“Egiptuse ost on positiivne signaal. Tõsi küll, Prantsusmaal on siiski eksporditurgudel veel pikk tee minna,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Kauplejad ütlesid ka seda, et nüüd on hakanud tehnilised faktorid hindu rohkem toetama, sest 177-180 euro vastupanutasemest on sisuliselt läbi murtud.

Euronexti andmetest selgus ka see, et finantsinvestorid vähendasid nisufutuuride puhul langusele panustavaid positsioone.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Hiina sealihatoodang langes järsult

Hiina tootis 2019. aasta esimese üheksa kuuga 31,81 miljonit tonni sealiha, mida on 17,2 protsendi võrra vähem kui mullu samal ajal, selgub ametlikest andmetest.

Tootmise vähenemise põhjuseks on sigade Aafrika katk, mis on sealsetele loomadele väga halvasti mõjunud. Sigade üldine arv langes aastaga 28,5 protsenti, 306,75 miljoni seani, teatas Hiina riiklik statistikaamet.

Võrreldes juuni lõpu seisuga on sigade arv kahanenud 12 protsenti. Tapetud sigade arv langes esimese üheksa kuuga 17 protsenti.

Sigade Aafrika katk on ravimatu viirus, mis tapab sigu, aga ei kahjusta inimesi. Viirus hakkas Hiinas laiemalt levima 2018. aasta augustis.

Rabobank prognoosib, et Hiina sealihatootmine langeb tänavu 25 protsenti ja 2020. aastal 10-15 protsenti.

Hiinas on toiduhinnad katku tõttu tõusma hakanud. Sealiha jaehind on aastatagusega võrreldes tõusnud 84 protsenti, 43,4 jüaanini kilogrammist, selgub Hiina põllumajandusministeeriumi andmetest.

Hiinas leviv katk on ka Euroopas sealiha hinnad tõusma pannud. Viimase kuue kuuga on s-karkassi hind tõusnud ligi 9 protsenti, 185 euroni.

Sealiha hind.
Foto: Äripäev AS

Piimahinnad jätkuvalt stabiilsed

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad püsisid küllaltki stabiilsena.

GDT hinnaindeks tõusis eelmise oksjoniga võrreldes 0,5 protsenti. Tegemist oli kolmanda järjestikuse tõusuga. Keskmiseks müügihinnaks kujunes 3330 dollarit tonnist.

Täispiima pulbri hind oli 3133 dollarit tonnist. Kooritud piima pulbri hind tõusis 2,4 protsenti, 2743 dollarini tonnist.

“Neid tulemusi saab seostada Põhja-Aasia nõudluse paranemisega, sest peamiselt tõusid piimapulbrite hinnad,” ütles NZXi piimaturu analüütik Robert Gibson.

Euroopa EEX börsil tõusis kooritud piima pulbri hind nädalaga 1,9 protsenti ja tonn maksab juba 2435 eurot.

Kooritud piima pulbri novembrikuu futuur EEX börsil (€/tonn). Allikas: EEX.

Teistest toorainetest langes detsembrikuu valge suhkru futuur 0,7 protsenti, 338 dollarini tonnist. “Me oleme hindade osas positiivsed, sest 2019/2020 peaks turul tulema defitsiit, sest hinnad on nõnda kaua madalal püsinud,” ütles analüüsifirma Fitch Solutions.

Kakao hind tõusis nädalaga 1,6 protsenti, 2505 dollarini tonnist. Jaanuarikuu robusta kohvi hind langes 1221 dollarini tonnist.

Nafta hinnatõus on piiratud

Maailmamajanduse aeglustumine ning kaubandustüli tõotavad nafta hinna edasist kasvu piirata, kirjutab Bloomberg.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,1 protsenti ja WTI odavnes 0,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,1 ja 54,4 dollarit. Nafta hinnal hoiab kaane peal aeglustuv majandus ja jätkuv USA-Hiina kaubandustüli.

Rahvusvaheline Valuutafond langetas teisipäeval maailmamajanduse prognoosi kümnendi madalaimale tasemele, tuues põhjuseks laiapõhjalise aeglustumise suurtes majandustes. Mitu naftatootjat Aasias vähendavad tellimusi kallimate tankerikulude tõttu, samal ajal näeb USA energeetikaministeerium novembris ees suuremat puurimist.

„Jätkuvad mured globaalse kasvu pärast kinnitavad, et naftarallid jäävad oma levikult piiratuks,“ ütles Bloombergile Oanda Asia Pacific Pte analüütik Jeffrey Halley.

Rotterdam 95 bensiini hind tõusis nädalaga 0,4 protsenti ja tonn maksab 583 dollarit.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960