Autor: Põllumajandus.ee • 28. november 2019

Oskari Lihatööstuse tootest avastati listeeria bakter, toode tarbijateni ei jõudnud

Selveri tütarfirma Kulinaaria OÜ leidis novembri algul toorainete analüüsimise käigus Oskari Lihatööstuse ahjufilee singist, mida toodeti ainult Kulinaaria OÜ-le, listeeria bakteri. Toode ei jõudnud tarbijateni ning kõik tootmisest võetud proovid olid negatiivsed.
Lihapraad.
Foto: Pixabay

„Kõnealuse ahjufilee valmistamise tehnoloogia erineb oluliselt teiste kuumtöödeldud sinkide ja vorstide valmistamise tehnoloogiast,“ selgitas Oskari Lihatööstuse juht Aldo Parik. „Kui teised tooted valmivad programmjuhtimisega ahjus algusest lõpuni, siis ahjufilee valmistamine toimub kolmes etapis, kus maitsestamisele järgneb kuumutamine, mis antud partii puhul ei olnud piisav, kuna etteantud temperatuur jäi saavutamata ahju temperatuurianduri rikke tõttu. Antud juhul oli tegu tehnilise rikke ja inimfaktori koosmõjul.“

„Tänan meie klienti Kulinaaria OÜ-d, kes Selveri Köögi nime all toitlustusteenust pakub – tänu nende efektiivsele kontrollile ei jõudnud ohtlik toode tarbijateni,“ ütles Aldo Parik. „Loodame juba lähiajal taastada omavahelise usalduse ning jätkata edukat koostööd. Pärast leidu võetud kordusproovid toodetest ja seadmetelt olid kõik negatiivsed. Kuigi toiduainete tööstuses tuleb erinevad probleeme ette paratamatult, peame neisse suhtuma väga tõsiselt. Meile on esmatähtsad toiduohutus ja tarbijate turvatunne.“

Lihatööstuse juhi sõnul avastati rike järgmise toote valmistamisel ja andur vahetati välja, kuid töötaja jättis eelmise toote ehk Kulinaaria OÜ kontrolli sattunud ahjufilee täiendava kuumutamise tegemata. „Kahjuks ei informeerinud ta rikkest koheselt ka kvaliteedijuhti ega tootmisjuhti, mis oli sellises olukorras kohustuslik,“ lausus Parik, kelle sõnul viidi nüüd tööstuse tehnoloogilisse skeemi sisse täiendavad kontrollimehhanismid, mis välistavad tulevikus sellised olukorrad. Lisaks on termilise töötlemise osakonna töötajaid täiendavalt instrueeritud.

Pärast Kulinaaria OÜ proovi positiivsest tulemusest teada saamist 5. novembril ning samal õhtul ja öösel ettevõtte tootmisruumide seadmete ja inventari täielikku pesemist ning desinfitseerimist, võttis Oskar LT enesekontrolli raames ajavahemikus 6. novembrist 14. novembrini 25 uhtmeproovi. Samuti 20 valmistooteproovi ajavahemikus 7. novembrist kuni 14. novembrini Listeria monocytogenesé tuvastamiseks. Eraldi võttis töökeskkonnast ja valmistootest 11. novembril proovid ka VTA ametnik – kõik proovid olid negatiivsed, Listeria monocytogenes´t ei leitud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960