Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 29. november 2019

Börs: sealiha hinnad on jätkuvalt kõrged

Nädala börsiuudised: Hiina impordi kasv hoiab sealiha hindu kõrgel; nisufutuurid viimase kuu tipus; hästi läks ka teistel teraviljadel; naftafutuurid langesid.
Sealiha hinnad on jätkuvalt kõrged.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Hiina sealiha import jätkab kasvu. Tänavu on import kasvanud juba 50 protsenti ning Hiina jaemüügi hind on kerkinud 7,5 euroni kilogrammist. See on aidanud Euroopas toimunud hinnatõusul jätkuda.

•Nisufutuurid tõusid Euroopas viimase kuu tippu, sest Chicago nisu kallines tublisti ning turuosalised muretsevad kehvema ilma pärast Lääne-Euroopas.

•Naftafutuurid odavnesid, sest USA varud kasvasid ning sealne tootmine püüab uusi rekordeid.

Hiina impordi kasv hoiab sealiha hindu kõrgel

Hiina sealiha import kasvas oktoobris aastatagusega võrreldes kahekordseks, selgub laupäeval avaldatud andmetest. Oktoobris imporditi kokku 177 426 tonni sealiha, eelmisel kuul oli vastav näitaja 161 836 tonni.

Esimese kümne kuuga on imporditud kokku 1,5 miljonit tonni sealiha, mida on eelmise aastaga võrreldes ligi 50 protsendi võrra enam.

Sigade aafrika katku tõttu on Hiinas sigade arv langenud 41 protsendi võrra, selgub ametlikest andmetest. Katk on levinud üle terve Hiina ning paljud kasvatajad on loobunud katkuhirmu tõttu karja suurendamisest.

Sealiha jaemüügihind on aastaga tõusnud 148 protsenti, 59 jüaanini kilogrammist (7,5 eurot).

Katku tõttu on kasvanud ka teiste lihatoodete import. Näiteks veiseliha import on tänavu aastatagusega võrreldes kasvanud 55 protsenti ja kanaliha import 64 protsenti.

Sealiha hind.
Foto: Äripäev AS

Nisufutuurid viimase kuu tipus

Pariisi nisufutuurid tõusid see nädal aga viimase kuu kõrgeima tasemeni, sest Chicago börsil on hinnad järsult tõusnud ning turuosalised muretsevad kehvemaks muutunud ilmastiku pärast, vahendab Reuters.

Märtsikuu toidunisu hind tõusis nädalaga kokku 2 protsenti, 183 euroni tonnist. Kõige suurem kallinemine toimus esmaspäeval, sest Chicago börsil loobusid paljud investorid langusele panustavatest positsioonidest. Mõned kauplejad ütlesid, et muret tuntakse ka kehvema ilma pärast, eriti Lääne-Euroopas.

“USA turul muretseti veidi füüsilise kohaletoimetamise pärast,” ütles üks maakler Reutersile. “Samas olen ma üllatunud, kui palju hinnad on liikunud.”

Nisuhinnad on viimasel ajal tõusnud, sest Euroopa nisueksport kulgeb hästi. Samuti langesid hinnad septembris väga madalale, mille järel on toimunud tehniline taastumine. Venemaal on samuti hinnad tõusnud, sest ekspordinõudlus on tugev ning kodumaine pakkumine on madalam.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Ka teiste teraviljade hinnad on Euroopas viimasel ajal tõusnud. Maisi jaanuarikuu futuur kallines 1,2 protsenti ja tonn maksis neljapäevaks 166 eurot.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga aga 0,6 protsenti ja tonn maksab 387,5 eurot. Tänavu on raps aga kallinenud, sest külvipindala on Euroopas langenud ning põllumehed ei soovi taimekaitsevahenditele kehtestatud rangemate reeglite tõttu kultuuri nii palju kasvatada.

Kooritud piima pulbri hind tõusis EEX börsil 0,5 protsenti, 2620 euroni tonnist. Piimaturul on pakkumine kitsas ning Hiina nõudlus püsib tugev.

Kakao hind langes nädalaga 2,5 protsenti, 2629 dollarini tonnist. Suhkur kallines 1,7 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtul Londonis 343 dollarit.

Naftafutuurid langesid

Naftafutuurid langesid sellel nädalal veidi, sest USA naftavarud kasvasid ning president Donald Trump allkirjastas seaduse, mis toetab Hongkongi protestijaid. See võib kaubanduskõnelusi keerulisemaks muuta.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes kokku 0,3 protsenti ja WTI kaotas 0,6 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 63,6 ja 57,9 dollarit.

USA naftavarud kasvasid juba viiendat nädalat järjest ning Ühendriikide päevane naftatootmine tõusis 12,9 miljoni barrelini, selgub Energia Informatsiooni Administratsiooni andmetest. Trumpi allkirjastatud seaduse kohaselt hakatakse Hongkongi eristaatust kaubanduspartnerina iga-aastaselt üle vaatama. Hiina teatas, et see muudab kahe riigi vahelisi suhteid kehvemaks.

Lisaks sellele arvavad analüütikud, et OPECi detsembris toimuval kohtumisel ei otsustata tootmiskärpeid suurendada. Tõsi küll, samas oodatakse tootmiskärbete pikendamist kolme kuu võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 2,1 protsenti, 623 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,2 protsendi võrra ning kerge kütteõli lisas 0,1 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960