Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 27. detsember 2019

Börs: sojaoad tõusid ligi 18 kuu kõrgeima tasemeni

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnatõus jätkub; sojaoad tõusid ligi 18 kuu kõrgeima tasemeni; Hiina soovib sealiha tootmise järgmisel aastal taastada; kohv ja kakao odavnesid; nafta hind kolme kuu tipus.
Sojaoad tõusid ligi 18 kuu kõrgeima tasemeni.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad jätkasid Euroopas tõusu, sest ekspordinõudlus püsib tugev ning euro on nõrk.

•Sojaubade ja teiste õliseemnete hinnatõus jätkub, sest USA-Hiina kaubanduslepe tõotab tõsta nõudlust ning pakkumine on küllaltki kesine. See on tuge pakkunud ka Euroopa rapsiseemnetele, mille tonnihind ületas 410 euro piiri.

•Hiina teatas, et Sichuani provintsis soovitakse sealiha tootmine täielikult taastada. Samuti on võetud kasutusele erinevaid meetmeid kogu riigi sealihatoodangu suurendamiseks. See võib edaspidi lihahinnad surve alla panna.

•Nafta hind tõusis kolme kuu tippu, millele on kaasa aidanud USA varude vähenemine ja OPECi kokkulepe.

Toidunisu hinnatõus jätkub

Toidunisu hinnad jätkasid Euroopas ka pühade perioodil kallinemist, millele aitas kaasa tehniline pilt ning hea ekspordinõudlus. Kauplemismahud olid futuuriturgudel aga väiksed, vahendab Reuters.

Euronexti toidunisu märtsikuu futuur kallines nädalaga kokku 1,1 protsenti, 188,25 euroni tonnist. Euronexti turg oli kolmapäeval ja neljapäeval suletud.

“Euroopa ja Prantsusmaa nisuekspordi tempo on hea ning sellele aitab kaasa ka nõrk euro, mis kaupleb praegu 1,11 dollari juures,” kirjutas konsultatsioonifirma Agritel jõulude eel. Agritel lisas, et globaalne nõudlus on samuti tugev, eriti importivate riikide oma.

Iraan plaanib kuni 2020. aasta kevadeni importida 3 miljoni tonni nisu, teatas riik oktoobris. Viimastel nädalatel on rahvusvahelistelt turgudelt ostetud kokku miljon tonni nisu, ütlesid kauplemisega seotud allikad eelmisel nädalal.

Agritel aga hoiatas, et Prantsusmaa transpordisektori streigid jätkuvad ning see võib turu millalgi uuesti langema panna.

Euroopa hindadel on tuge pakkunud Venemaa turu tugevus, kus ekspordihinnad tõusid eelmisel nädalal juba kuuendat nädalat järjest. Selle põhjuseks on tugevnev rubla, ütlesid analüütikud.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Sojaoad tõusid ligi 18 kuu kõrgeima tasemeni

Chicago börsil tõusis sojaubade futuuride hind peaaegu 18 kuu kõrgeima tasemeni. Arvatakse, et USA-Hiina kaubanduslepe tõstab nõudlust õliseemnete järele.

Detsembri keskpaigas jõudsid Hiina ja USA esimese faasi kokkuleppeni ning teraviljaturgude jaoks oli see suur uudis. Hiina, kes on juba praegu USA sojaubade suurim tarbija, lubas põllumajandustoormete oste veelgi suurendada.

Hiina kaubandusminister ütles neljapäeval Pekingis, et on Washingtoniga tihedas kontaktis ning praegu viiakse läbi vajalikke protseduure ametliku leppe allkirjastamiseks.

“Turud on enesekindlad, et Hiina hakkab korralikult ostma,” ütles maaklerfirma IKON Commoditiesi direktor Ole Houe Reutersile.

Chicago börsil tõusis sojaubade hind 9,41 dollarini buššelist, mis on lähedal 18 kuu kõrgeimale tasemele (9,49 dollarit).

Õliseemnete kallinemisele andis hoogu juurde ka palmiõli hinnatõus. Malaisia palmiõli futuurid tõusid reedel ligi kolme aasta kõrgeima tasemeni, sest tootmine on madalam ning nõudlus kasvab.

Kõik need faktorid on tuge pakkunud ka rapsiseemnetele, mille tootmine peaks Euroopa Liidus ka järgmisel aastal olema küllaltki tagasihoidlik. Rapsiseemnete hind tõusis nädalaga kokku 0,7 protsenti ja tonn maksab 412,5 eurot.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest Euroopas odavnes maisi jaanuarikuu futuur 0,2 protsenti ja tonn maksab 163,5 eurot. EEX kooritud piima pulbri indeks jäi sisuliselt samale tasemele ja tonn maksab 2597 eurot. Vaatamata 17. detsembril toimunud GDT piimahindade indeksi langusele on Euroopas püsinud hinnad küllaltki tugeval tasemel.

Hiinlased soovivad sealiha toodangu taastada

Hiina Sichuani provints, kus toimub riigi kõige suurem sealiha tootmine, teatas, et tahab 2020. aastal üles kasvatada 60 miljonit siga. See oleks eelmiste aastatega samal tasemel, teatas kohalik meedia reedel.

Tegemist on märkimisväärse uudisega, sest tänavu on sigade arv Hiinas langenud sigade Aafrika katku tõttu ligi 40 protsendi võrra. Sichuani provintsis langes tootmine esimese kolme kvartaliga 18 protsenti, selgub ametlikest andmetest.

Esimese kolme kvartaliga toodeti kokku 35,8 miljonit siga, mullu toodeti terve aastaga 66,4 miljonit siga. Nüüd soovib provints oma seatoodangu täielikult taastada.

Selleks, et eesmärgini jõuda, subsideerib püüdlusi omalt poolt ka kohalik valitsus. Hiina on võtnud vastu mitmeid meetmeid seatoodangu taastamiseks, mis võib lihahinnad edaspidi surve alla panna.

Sealiha hind.
Foto: Äripäev AS

Kakao ja kohv odavnesid

Kakao ja Arabica kohvi hinnad hakkasid nädala lõpus aga langema, põhjuseks madalad kauplemismahud ning kehv tehniline pilt.

Kakao hind langes nädala lõikes 1,6 protsenti, 2388 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates 1. novembrist. “Kakao oli üleostetud, aga nüüd on see ülemüüdud. Ma usun, et enne põhja saavutamist toimub konsolideerumine,” ütles RJO Futuresi strateeg Frank Cholly Reutersile.

Arabica kohvi hind langes reedel 1,6 protsenti, 1,27 dollarini naelast. Hinnad on jätkuvalt volatiilsed, vaatamata sellele, et viimastel nädalatel on toimunud tugev kallinemine.

Toornafta tõusis kolme kuu tippu

Brenti toornafta barrelihind ületas see nädal 68 dollari taseme, mis on viimase kolme kuu kõrgeim tase, vahendab Reuters.

Nafta hinda on toetanud Ameerika Ühendriikide toornafta varude vähenemine, lootus USA-Hiina kaubandusvaidluse lõpule ja naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC püüdlus ohjata tootmist.

Ühendriikide nafta- ja maagaasitootjaid ühendav American Petroleum Institute teatas teisipäeval, et USA toornaftavarud vähenesid eelmisel nädalal 7,9 miljardi barreli võrra, mida on märgatavalt rohkem analüütikute prognoositust.

Brent tõusis nädalaga 2,7 protsenti, 68,1 dollarini barrelist. WTI lisas 1,6 protsenti ja lõpetas nädala 61,9 dollaril barrelist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960