Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 24. jaanuar 2020

Börs: Piimahinnad on tänavu tublisti tõusnud

Nädala börsiuudised: piimahinnad on tõusus; elusveiste hinnad viimase kahe kuu põhjas; sealihahinnad tõusid aga viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni; naftaturg hakkas koroonaviiruse tõttu kiiresti kukkuma.
Piimahinnad on tänavu tublisti tõusnud.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

•Toidunisu hinnad jätkasid kasvu ning jõudsid peaaegu 200 euroni, sest rahvusvaheline nõudlus on tugev ning turul on ka mitmeid teisi faktoreid, mis hindu toetavad. Tõsi, nädala lõpus toimus mõningane taastumine, sest 200 euro tasemel on tehnilist pilti vaadates psühholoogiline vastupanu. ‘

•Piimahinnad tõusid sellel nädalal GDT oksjonil juba teist korda järjest. Analüütikute sõnul võib hinnatõus jätkuda, sest Uus-Meremaal oodatakse järgnevatel kuudel põuast ilma.

•Elusveiste hinnad langesid kahe kuu põhja, sest kauplejad ei ole veendunud, et Hiina hakkab kaubandusleppes nõutud mahus USA põllumajandustooteid ostma.

•Naftahinnad langesid Hiinast levima hakanud koroonaviiruse tõttu järjest. Kardetakse, et viirus mõjub globaalsele majandusele kehvasti.

Pariisi toidunisu tõusis peaaegu 200 euroni

Tugev rahvusvaheline nõudlus ning hea eksport tõstsid pariisi toidunisu uute kõrgusteni, vahendab Reuters.

Märtsikuu futuur tõusis kolmapäeval lausa 199,75 euroni tonnist. Viimati kauples futuur nii kõrgel 2018. aasta augustis. Spot-hind oli viimati nii kõrge aga eelmise aasta veebruaris. Tõsi, hiljem hind veidi taandus ning nädalaga kallines futuur kokku 1,2 protsenti, 196 euroni tonnist.

Osalt oli nädala lõpus toimunud langus seotud ka odavnemisega Chicago börsil. “Euronexti nisu järgib Chicago üles-alla liikumist,” nentis üks kaupleja. “Ma arvan, et nüüd tuleb paus ja kui praeguseid tasemeid suudetakse hoida, siis hinnatõus jätkub.”

Mitmed nisuimportijad on teinud suuri oste ning eelmisel nädalal teatas Venemaa, et plaanib nisueksporti piirama hakata. Nisule on toetust pakkunud ka Prantsusmaa transpordisektori streigid.

Eksporditurud on samuti väga heas seisus. Alžeeria ostis teisipäeval 400 000 tonni nisu ning maksis tonni eest 17 dollari võrra kõrgemat hinda kui eelmisel kuul.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonnist). Allikas: Barchart.

Piimahinnad on tänavu tublisti tõusnud

Kolmapäeval toimus selle aasta teine GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid teist korda järjest. Sisuliselt kõik piimatooted kallinesid. Järgnevate kuude kuiv ilm tõotab ülespidist hinnasurvet suurendada, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks tõusis kokku 1,7 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3434 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil, mis toimus 7. jaanuaril, tõusid hinnad 2,8 protsenti.

Kasv oli laiapõhjaline kõigi toodete lõikes, täispiima pulber kallines 2,4 protsenti ja kooritud piima pulber lisas 0,7 protsenti. Või hinnad tõusid 5,5 protsenti.

Kallinemise põjuseks võib pidada Põhja-Aasia ja Lähis-Ida nõudluse tugevnemist, ütles NZXi analüütik Robert Gibson.

Analüütikud ütlesid, et piimahinnad on nüüd 2019. aasta lõpu langusest suuresti taastunud ning põuariskid võivad edasist tõusu toetada. “Kui vaadata veebruari ja märtsi, siis toetab kuiv ilm tõenäoliselt ka edaspidi hindu,” ütles ASB panga põllumajandusökonomist Nathan Penny.

“Samas on Uus-Meremaa suvi alles alanud ning 2019/20 aasta toodangu kasvu prognoosi jätame samaks, mis on 0 protsenti. Teisisõnu – me teadvustame ilmariski,” lisas Penny.

GDT oksjoni hinnamuutus (%). Allikas: GDT.

Elusveiste hinnad viimase kahe kuu põhjas

USA elusveiste hinnad langesid reedel viimase kahe kuu madalaima tasemeni, sest kauplejad ootavad nädala lõpus ilmuvat USA põllumajandusministeeriumi (USDA) raportit.

Sealihahinnad tõusid aga viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni.

Reutersi küsitlusest selgub, et USDA peaks teatama elusveiste arvu kasvust. Lisaks sellele mõjutas turgu negatiivselt ka Hiina nõudlus, mis on seatud küsimärgi alla. Peking lubas kaubandusleppega rohkem USA põllumajandustooteid osta, aga kauplejad on ostude mahu ja ajastuse küsimuärgi alla seadnud.

Pigem arvatakse, et Hiina jätkab riigis leviva Aafrika katku tõttu sealiha impordi suurendamist. “Mida Hiina praegu kõige enam vajab? Sealiha,” ütles maaklerfirma A/C president Jim Gerlach.

Aprillikuu elusveiste futuuri hind langes Chicago börsil 124,2 sendini naelast, mis on madalaim tase alates 22. novembrist. Veebruarikuu sealiha futuurid tõusid aga 68,5 sendini naelast, mis on kõrgeim tase alates 9. jaanuarist.

Naftaturg hakkas kiiresti kukkuma

Hiinast levima hakanud koroonaviirus pani naftaturu kiiresti kukkuma. Kardetakse, et viirus võib majanduskasvu aeglustada ja selle kaudu ka nafta nõudlusele kehvasti mõjuda.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 5,2 protsenti, 61,7 dollarini barrelist. WTI kaotas 6,1 protsenti ja kauples reedeks 55,3 dollaril barrelist.

"Sellistel epideemiatel on märkimisväärne mõju tavapärasele reisimisele ja on seetõttu sundinud investoreid arvestama lennuki- ja diislikütuse nõudluse märkimisväärset nõrgenemist, mida on äärmiselt raske mõõta, kuni viiruse levik on peatatud," ütles Jim Ritterbusch, nõustamisettevõtte Ritterbusch and Associates president.

"Meie hinnangul on hinnašokk kuni 5 dollarit barreli kohta, kui kriis kujuneb SARSi-tüüpi epideemiaks," ütles JP Morgan märkuses, viidates ajaloolistele naftahindade liikumistele.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 4,4 protsenti, 580 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 4,4 protsenti ja kerge kütteõli langes 5,2 protsenti.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960