Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 7. veebruar 2020

Börs: Maailma toiduhinnad tõusid neljandat kuud järjest

Nädala börsiuudised: nisu hakkas nädala lõpus taastuma; koroonaviirus jõudis ka piimaturule; maailma toiduhinnad tõusid neljandat kuud järjest; suhkruhinna kahe aasta tipus; bensiini hind kukub.
Kõigi suuremate teraviljade hinnad on kallinenud, kõige paremini läks nisul.
Foto: Pixabay

•Koroonaviiruse tõttu on nisuhinnad sattunud langustrendi. Tõsi, nädala alguses toimus mõningane taastumine, sest ekspordinõudlus on jätkuvalt tugev.

•Viiruse mõju andis esmakordselt tunda ka piimaturul. GDT oksjonil kukkusid hinnad ligi 5 protsenti, ka Euroopas on piimahinnad odavnemas.

•Maailma toiduhindade indeks tõusis ka jaanuaris, millele aitas kaasa teraviljade, taimeõlide, nisu ja suhkru kallinemine. Suhkrufutuurid tõusid viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni.

•Koroonaviiruse tõttu jätkus ka langus naftaturul, sest kardetakse, et see mõjutab ülemaailmset nõudlust negatiivselt.

Nisu hakkas nädala lõpus taastuma

Euronexti nisufutuurid langesid nädala alguses koroonaviirusega seotud hirmude tõttu viimase kolme nädala madalaima tasemeni. Nädala teises pooles toetasid hindu tehnilised faktorid ning üleüldine tooraineturgude taastumine.

Toidunisu märtsikuu futuur langes esmaspäeval 189,25 euroni tonnist, mis on madalaim tase alates 8. jaanuarist. Nädala lõikes kallines hind aga 0,4 protsenti, 193 euroni tonnist. Sarnaselt Euroopale taastusid hinnad ka USAs.

Uus koroonaviirus, mis on Hiinas tapnud sadu inimesi, on viinud reisipiiranguteni. Kardetakse, et see hakkab mõjutama ka majandusaktiivsust ning seeläbi nõudlust toorainete järele.

Veel eelmisel kuul jõudsid nisuhinnad nii USAs kui Euroopas viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni.

Kauplejad ja analüütikud ütlesid, et nisuhindadele pakub praegu tuge tugev ekspordinõudlus. Euroopa Liidu selle hooaja (2019/20) pehme nisu eksport ulatus 2. veebruari seisuga 16,36 miljoni tonnini, mida on eelneva hooajaga võrreldes 65 protsenti enam.

Prantsusmaa pehme nisu eksport tõusis jaanuaris viimase kuue aasta kõrgeima tasemeni, vaatamata sellele, et sadamates toimuvad streigid ning eksportijatel on logistilised probleemid.

Euronext toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Koroonaviirus jõudis ka piimaturule

Koroonaviirus on mõjutama hakanud ka piimaturgu. Sellel nädalal toimunud Global Dairy Trade oksjonil kukkusid hinnad ligi 5 protsenti. Hiina on üks suurimaid piimatarbijaid ning viirusepuhang võib sealset nõudlust mõjutama hakata.

Uus-Meremaa kooperatiivi Fonterra korraldatud oksjonil kukkus GDT piimahindade indeks 4,7 protsenti. Täispiima pulber odavnes 6,2 protsenti ning kooritud piima pulber kukkus 4,2 protsenti. Või hinnad tõusid 0,2 protsenti.

Eelmisel oksjonil, mis toimus 21. jaanuaril, tõusid hinnad 1,7 protsenti ning üle-eelmisel oksjonil 2,8 protsenti. Detsembri keskpaigas kukkusid hinnad aga 5,1 protsenti.

Üldine langus mõjutas ka Euroopa turgu. EEX börsil kaubeldavate kooritud piima pulbri märtsikuu futuuride hind langes nädalaga kokku 3,6 protsenti, 2540 euroni tonnist.

Piimahindade muutus GDT oksjonil. Allikas: GDT.

Maailma toiduhinnad tõusid neljandat kuud järjest

Maailma toiduhinnad tõusid jaanuaris neljandat kuud järjest, millele aitas kaasa taimeõlide, suhkru ja nisu kallinemine, teatas ÜRO Põllumajandus- ja Toiduorganisatsioon (FAO) neljapäeval.

FAO toiduhindade indeks, mis mõõdab teraviljade, õliseemnete, piima- ja lihatoodete ning suhkru kuiseid hinnaliikumisi, tõusis jaanuaris detsembriga võrreldes 0,7 protsenti, 182,5 punktini.

FAO teraviljade indeks kallines kuuga 2,9 protsenti ning jõudis kõrgeima tasemeni alates 2018. aasta maist. Sisuliselt kõigi suuremate teraviljade hinnad on kallinenud, kõige paremini läks nisul.

Taimeõlide indeks tõusis lausa 7 protsenti ning oli viimati nii kõrgel tasemel kolm aastat tagasi. Suhkruhindade indeks lisas 5,5 protsenti, piimahinnad kallinesid 0,9 protsenti.

Lihahindade indeks langes 4 protsenti, aga oli enne seda 11 kuud järjest tõusnud. “Lihatooted on surve alla pannud vähenenud ostmine, eriti Hiinast ja Kaug-Idast,” teatas FAO.

FAO toiduhindade indeks.
Foto: Äripäev AS

Suhkruhinnad kahe aasta tipus

Suhkruhinnad jõudsid teisipäeval viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest India, Tai ja Euroopa Liidu tootmine on langemas, vahendab Reuters.

Naela hind tõusis ICE börsil 15,1 dollarisendini. Londoni börsil tõusis hind nädalaga 2,6 protsenti, 419,6 dollarini tonnist. Kauplejad ütlesid, et suhkruhindade jaoks võib tulla veel üks tõusufaas.

Märtsikuu arabica kohvifutuurid langesid aga 98,15 dollarisendini naelast. “Hind, mis on dollarist madalamal, pakub head väärtust. Ma pigem ostaks, sest paljud tootjad ei suuda selle hinna juures raha teenida,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Kakao hind tõusis nädalaga 1,8 protsenti, 2849 dollarini tonnist. Peamiselt muretsetakse Elevandiluurannikut tabanud kuiva ilma pärast.

Koroonaviirus levib naftaturul

Mure koroonaviiruse pärast mõjutab jätkuvalt ka naftaturgu. Esmaspäeval langesid hinnad enam kui aasta madalaima tasemeni.

Naftafirma BP finantsjuht Brian Gilvary ütles Reutersile, et viiruse mõju majandusele vähendab tänavu päevast naftanõudlust 300 000-500 000 barreli võrra.

Nädala lõpus hinnad mõnevõrra taastusid, sest väidetavalt kaaluvad OPEC ja Venemaa tootmise täiendavat kärpimist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS

Brenti toornafta odavnes nädalaga 6,1 protsenti ja WTI kaotas 2,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 55,2 ja 51,1 dollarit. Langus on mõjutanud ka kütusehindu. Rotterdami 95 bensiini hind langes Euroopas nädalaga 0,2 protsenti, 538 dollarini tonnist. Ühtlasi kaupleb bensiin enam kui kuue kuu madalaimal tasemel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960