Autor: investor Toomas • 3. märts 2020

Kalaaktsia peab kriisile vastu

Singapuri kalaturg.
Foto: AFP/Scanpix
Oslo börsil, kus mul on kaks suurt investeeringut, Equinor ja Lerøy Seafood, oli läinud nädal üks viimaste aastate mustemaid.

Põhiindeks kukkus üle 11%, pühkides börsilt pea 270 miljardit Norra krooni. Kurb tõdeda, kuid 57,6 miljardit sellest haihtus kütusefirma Equinori börsiväärtusest. Aasta algusest on Equinori aktsia ligi viiendiku odavnenud. Hind käis juba allpool 140 Norra krooni taset, kus see oli viimati 2017. aastal.

Hinnalanguse põhisüüdlane on muidugi nafta hind. Aasta alguses maksis Brenti nafta barrel 66 dollarit, läinud nädala lõpus vajus hind maikuu lepingutes juba 50 dollari tasemest läbi. Nädalaga odavnes Brenti nafta pea 14%, mis on suurim hinnalangus viimase viie aasta jooksul.

Hinda tõmbab alla viirusehirm – õigemini kartused, kuidas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks käiku lastud abinõud maailmamajandust ja naftanõudlust mõjutavad. Tehased seiskuvad ja tarneahelad katkevad ning terved linnad ja piirkonnad on karantiinis juba ka väljaspool kriisi epitsentrit Hiinas. Transport pidurdub, suurüritused ja messid jäävad ära, inimesed istuvad kodus. Ka Equinori enda töötajad, kes on hiljuti nakkuskoldega riikidest naasnud. Equinori asepresidendi Al Cooki sõnul saab koroonaviiruse mõju olema ettevõttele rängem kui USA-Hiina kaubandustülil või Brexitil.

Rohelise pöörde oht

Pikemas vaates survestab Equinori aktsiat ka „roheline pööre“ finantsturgudel. Equinor investeerib küll aktiivselt taastuvenergiasse, kuid nagu ma siin juba kirjutasin, kardetakse firma kliimaeesmärkide varasemaks toomisest ja sellest kasvanud investeerimisvajadusest tulevikus väiksemat kasumlikkust. See paneb näiteks küsima, kas praegusele aktsiate tagasiostuprogrammile enam järge tuleb. Konsultatsioonifirma Wood Mackenzie hindab, et nafta barreli hinna langus 10 dollari võrra vähendab Equinori rahavoogu kvartalis miljardi dollari võrra. Reutersi värske küsitluse järgi prognoositakse Brenti nafta keskmiseks hinnaks tänavu 60,63 dollarit barrelist, mis on läinud kuu prognoosiga võrreldes 5% madalam hinnatase.

Sel nädalal ootavad kõik jälle Viinist uudiseid, kus toimub naftat eksportivate riikide kartelli OPECi naftaministrite kohtumine. Loodetakse, et kartell ja sellega koostööd tegevad riigid, nagu Venemaa, naftatootmist piiravad, et turgu tasakaalu saada. Agentuur Reuters juba vahendas kuuldusi, et kärped võivad tulla suuremad kui algul plaanitud 600 000 barrelit päevas. Eks ootame uudised ära.

Nüüd ka kalakasvatusest. Võrreldes Equinori aktsia hinna varinguga on Lerøy Seafoodi aktsia hind aasta algusega võrreldes vaid kerges miinuses. Kuid seegi tööstusharu ei ole immuunne. Norra värske lõhe eksport Hiina turule on mullusega võrreldes tänavu 90% kukkunud. Läinud aastal oli Hiina Poola järel teine kiireima kasvuga eksporditurg. Nüüd on nõudlus kukkunud ja ka logistika kallimaks läinud, kuna mitu lennufirmat on lennud peatanud.

Alus optimismiks

Siiski ei ole müügi langus Hiina turule kalatootjatele rahalist kahju toonud. Nii kinnitab Norra mereandide nõukogu analüütik Paul T. Aandahl. Toodang on läinud teistele turgudele ja hinnatase on mullusega võrreldes parem olnud. Nõudlus kasvab, mis kinnitab ka minu investeerimisteesi Lerøy aktsiale panustades.

Nädal tagasi avaldas Lerøy oma kvartali- ja esialgsed aastatulemused, mis jäid küll ootustele alla, kuid andsid alust optimismiks ja põhjustasid börsil kergendusralli. Peamine positiivne uudis oli, et tootmismahud on suurenemas – mullu põlenud maimude kasvatusjaam on uuesti üles ehitatud ja nii on tootmismahud lähiaastatel kasvamas. Juhtkond on optimistlik, et juba jooksva kvartali tulemused saavad olema mullusega võrreldes märkimisväärselt paremad. Lisaks plaanib Lerøy dividendi suurendada – ettepanek on maksta läinud aasta eest dividendi 2,3 krooni aktsiast. Analüütikute prognoos oli tagasihoidlikum 2,08 krooni ja 2018. aasta eest välja makstud dividend 2 krooni aktsiast.

Lerøy dividenditootlus on 4% ja Equinoril ligi 7%. Mõlemal aktsial on analüütikute prognooside järgi tubli tõusuruum ja ostusoovitused. Ei kavatse praegu oma positsioone puutuda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960