Autor: Põllumajandus.ee • 3. märts 2020

Nordisk Alkali tooteportfelli lisandusid uued tooted

Alates sügisest 2019 esindab Nordisk Alkali Eestis selliseid tooteid nagu Syllit 544 SC, Floramite 240 SC, Devrinol 45 SC, Centurion Plus, Pantera 4 EC ja Cliophar 600 SL.
Centurion Plus on tõeliseks tegijaks siis, kui põllumeestel on põllul probleeme murunurmikaga.
Foto: Nordisk Alkali

Põhiliselt on tegu köögiviljakultuuride taimekaitsevahenditega, kuid nende seas on ka tooteid, mida saab kasutada nii põllu- kui köögiviljakultuuridel (osta ja kasutada saab ainult taimekaitsetunnistust omav isik). Alljärgnevalt lühiiseloomustus toodete kohta.

Syllit 544 SCC on fungitsiid, mis on mõeldud õuna- ja pirniaedades kärntõve ning kirsipuudel kirsi-lehevarisemistõve tõrjeks. Sobilik on seda kasutada esimese kärntõve tõrjevahendina, kuna toode sisaldab toimeainet dodiin, millel on lokaalne-süsteemne toimeviis, mõjudes nii ennetavana kui ravivana. Syllit toimib nii talvituvatele kotteostele ehk askospooridele kui ka lülieostele ehk koniididele, mis arenevad hooaja edenedes. Seega aitab Syllit ennetavalt hoida puud haigustekitajatest puutumata ja kui haigus on juba aias kohal, siis aitab seda ravida. Hea kasutada koos prognoosivate hoiatusprogrammidega, mis aitavad taimekaitsetöid ajastada.

Kui maasikapõllul on probleeme punase kedriklestaga (Tetranychus urticae), siis tuleks kasutada kindlasti Floramite 240 SC-d. Tegu on kontaktse akaritsiidiga, mis toimib taime pinnal. Toode on registreeritud maasikale avamaal ning laiendatud kasutusala vähelevinud kultuuridele nagu lilled ja teised dekoratiivtaimed, kurk, suvikõrvits, vaarikas, aedmurakas, punased ja mustad sõstrad.

Kedriklest.
Foto: Nordisk Alkali

Toimeainel bifenasaat on mõju erinevatele kedriklesta kasvujärkudele, nii munadele, vastsetele kui valmikutele. Sellel on kiire mõju, vähendab otseselt söömust ja kedriklestad surevad 3-4 päeva pärast. Kasutades Floramite 240 SC-d on oluline meeles pidada, et paagisegu valmistades peab vee pH olema madal, kõrge pH puhul laguneb toimeaine kiiresti ning tõrjeefektiivsus võib madalaks jääda.

Üheks Floramite 240 SC heaks omaduseks on see, et tegu on tootega, mis on sõbralik kasulike putukate suhtes.

Devrinol 45 SC on herbitsiid, mida kasutada kaheiduleheliste ja kõrreliste umbrohtude tõrjeks. Toode on registreeritud rapsile ja kasutusala on laiendatud väikese kasvupinnaga kultuuridele: lillkapsas, brokoli ja peakapsas.

Devrinoli kui herbitsiidi teeb huvitavaks selle kasutusviis, kuna seda pritsitakse mulla pinnale peale kultiveerimist ja kuni 3 nädalat enne külvi või taimede istutamist. Seejärel segatakse mulda 2 - 5 cm sügavuselt kuni 24 tunni jooksul pärast pritsimist. Parima tulemuse saamiseks peab muld olema parajalt niiske ja mulla huumusesisaldus alla 8%. Preparaadi tõhusust vähendavad puudulik mullaga segamine, liiga sügavalt mulda segamine, intensiivne päikesekiirgus ning mulla pinnal olevad mullapangad, taimejäätmed ja taimkate.

Devrinol mõjub ainult idanevale umbrohuseemnele, juba tärganud taimele see ei mõju ega tõrju juurumbrohtusid.

Centurion Plus on tõeliseks tegijaks siis, kui põllumeestel on põllul probleeme murunurmikaga ja muude ühe- ning mitmeaastaste kõrreliste umbrohtudega, kuna tegu on kõrreliste tõrjevahendiga. Centurion Plus toimeaineks on kletodiim, millel on väga tugev mõju murunurmika suhtes, parim aeg pritsimiseks on taime 3 lehe faasis. Registreeritud kasutamiseks maasikal, kartulil, porgandil, sibulal, kapsalistel, oal ja hernel, suvi- ja talirapsil, suhkru-, sööda- ja punasel peedil ning linal.

Centurion Plus on tõeliseks tegijaks siis, kui põllumeestel on põllul probleeme murunurmikaga,
Foto: Nordisk Alkali

Selle toote puhul on oluline meeles pidada, et enne Centurion Plus’i kasutamist tuleb prits hoolikalt puhtaks pesta, kuna Centurion Plus võib lahustada jääke pritsis (vanad jäägid võivad välja lahustuda).

Kui põldudel murunurmikas väga suureks probleemiks pole, siis võib kasutada ka herbitsiidi Pantera 4 EC. Sellel on toime lühi- ja pikaealiste kõrreliste umbrohtude suhtes ning registreeritud tali- ja suvirapsil, suhkru- ja söödapeedil, kartulil, linal, porgandil. Preparaat toimib roheliste lehtede ja varte kaudu, mistõttu peab umbrohi pritsimise ajal aktiivselt kasvama. Parim tulemus saavutatakse siis, kui umbrohi on 2–4 lehe faasis või orashein 10–15 cm kõrgune. Pantera 4 EC-l on kuivades tingimustes efektiivsus madalam.

Viimasena kirjeldaks toodet Cliophar 600 SL, mis nime poolest ei ütle midagi, kuid toimeaineks on vana hea klopüraliid, millel on teada tuntud kõrge efektiivsus erinevate raskesti tõrjutavate laialeheliste juurumbrohtude suhtes. Juurumbrohtudele on hea toime seetõttu, et Cliopharil on süsteemne toime, liikudes ka juurtesse, mille tõttu kogu taim sureb.

Cliophar 600 SL-i pritsitakse aktiivse kasvu perioodil, soodsatel niisketel tingimustel. Optimaalseim pritsimistemperatuur jääb vahemikku 10-12 °C. Registreeritud suvi- ja taliteraviljadel, suvi- ja talirapsil, maisil, suhkrupeedil, söödapeedil, söögipeedil, karjamaadel ja puukoolides.

Lisainformatsiooni leiad Nordisk Alkali kodulehelt: www.nordiskalkali.ee.

Ingrid Tamla, Nordisk Alkali

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960