Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 9. märts 2020

EuroChem ootab väetisehindade taastumist

EuroChem teatas, et väetisehinnad olid mullu küll languses, aga tänavu võib juba oodata taastumist.
EuroChem Sillamäe sadamas.
Foto: Andras Kralla

Veebruari alguses teatas oma 2019. aasta tulemused üks maailma suurimaid väetisefirmasid EuroChem. Ettevõte suutis väetiste hinnalangusele vaatamata käivet suurendada ning müügimahtusid tõsta. Kasumlikkusele pakkusid tuge soodsad valuutakursid.

EuroChemi sõnul oli mullune aasta väetisehindade jaoks raske. Näiteks forsforväetiste hinnad langesid viimase 12 aasta madalaima tasemeni. Nüüd prognoosib ettevõte, et selle aasta esimesel poolaastal peaks toimuma taastumine, sest nõudlus paraneb ning varud on vaikselt vähenemas.

Keskkonda arvestades tugevad tulemused

Ettevõtte käive suurenes mullu 11 protsenti, 6,2 miljardi dollarini. Eelmise aasta esimeses pooles olid hinnad paremad ning terve aasta lõikes suutis ettevõte müügimahtusid tõsta.

EuroChemi kulumieelne kasum (EBITDA) kasvas 2 protsenti, 1,55 miljardi dollarini. Kasumlikkust toetasid valuutakursside liikumised, eriti USA dollari ja rubla soodne kurss.

“Meie eelmise aasta tulemused olid tugevad, vaatamata sellele, et väetiste hinnad olid madalal. Meie ärimudel ilu seisneb selles, et suudame sisuliselt igas hinnatsüklis häid tulemusi näidata,” ütles EuroChemi tegevjuht Petter Ostbo. “2019 oli väga tegus aasta ning saavutasime mitmed eesmärgid. Avasime Kingiseppas ammoniaagitehase ja uuendasime oma strateegiat. Läheme tulevikule vastu enesekindlalt.”

Kingisepa tehas tõi Sillamäele suurinvesteeringu

Kingiseppa rajatud tehas asub Eesti piiri äärest 25 kilomeetri kaugusel. Sealse toodangu transportimiseks loodi Sillamäele ka terminal, mille maksumus ületas 70 miljoni euro piiri.

LOE LISAKS:

EuroChem käivitas Sillamäe sadamas 70 miljonit eurot maksnud terminali

Tegemist oli Ida-Virumaa suurima välismaise otseinvesteeringuga. Eesti Raudtee juhatuse esimees Erik Laidvee ütles, et täisvõimsusel töötades võiks tehas Eesti transiidivedusid suurendada 10 protsenti.

EuroChemi tehase ehitus.
Foto: EuroChem

Kui vaadata EuroChemi tulemusi regiooniti, siis kõige enam kasvas Eurochemi müük mullu Ladina-Ameerikas – kokku 32 protsenti, 1,52 miljardi dollarini. Hästi läks ka Põhja-Ameerikas, kus müük suurenes 18 protsenti, 991 miljoni dollarini. Kehvemini läks Venemaal ja SRÜ riikides, kus käive langes 1 protsendi võrra.

Ettevõte on regiooniti küllaltki hästi hajutatud. Euroopa moodustab ettevõtte müügitulust 26 protsenti, Ladina-Ameerika 25 protsenti, Venemaa 17 protsenti ja Põhja-Ameerika 16 protsenti.

Väetisehindade jaoks oli raske aasta

Väetiste sektorile oli 2019. aasta küllaltki keeruline – ilmastikuolud polnud soodsad ning see mõjutas nende kasutamist. Hiinas, Indias ja Brasiilias kogunesid varud, mis pani hinnad langema.

Mullu langesid ammoniaagihinnad kokku 18 protsenti. Mitmed ettevõtted otsustasid aasta lõpus osad tehased sulgeda, aga suurt abi sellest ei olnud. Maagaasi odavnemine ning Lääne-Euroopat ja USAd tabanud vihmad mõjutasid turgu samuti negatiivselt.

Karbambiidi hinnad olid stabiilsemad ning langesid aastatagusega võrreldes 5 protsenti. Nõudlus oli võtmeturgudel kesine ning tootmisvõimsust tuli juurde. Samuti oli Euroopas ja USAs kehv hooaeg.

Fosforväetiste turg oli samuti surve all, sest oodati, et konkurents turul muutub tihedamaks ning tootmist suurendatakse. USA, Ladina-Ameerika ja Aasia impordinõudlus oli väga nõrk ning aastaga kukkusid hinnad 18 protsenti ning jõudsid 12 aasta madalaima tasemeni.

Väetise hinnad.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kaaliumväetiste hinnad olid aga erandiks ning kallinesid 2018. aastaga võrreldes 3 protsenti. Aasta esimeses pooles oli nõudluse ja pakkumise vahekord küllaltki soodne, mis pöördus aasta lõpus ülepakkumiseks, sest Hiinas olid varud suurenemas. Samas hakati neljandas kvartalis mitmes ettevõttes ka tootmist piirama, mis andis hindadele omakorda tuge.

Hinnad peaks aasta esimeses pooles taastuma

EuroChem prognoosib, et väetiseturul peaks olukord tänavu stabiliseerima ning hinnad võiksid esimesel poolaastal isegi tõusta, sest madalad hinnad turgutavad nõudlust.

Karbambiiditurgu peaks selle aasta esimeses kvartalis toetama USA ja Euroopa hooajaline impordinõudlus, teises kvartalis kasvab aga India ja Brasiilia nõudlus. See tähendab, et hinnad peaksid veidi taastuma.

Lisaks sellele on esimeses kvartalis tugev ka Euroopa Liidu ja USA fosforväetiste impordinõudlus, mida toetavad head hinnad ning kättesaadavus. Ilmunud on ka märgid, et USAs ja mujal on varud vähenemas. Ka fosforväetiste puhul tulevad Brasiilia ja India turule teises kvartalis, mis peaks hindu täiendavalt toetama.

Kaaliumväetiste tootjate 2019. aasta lõpus tehtud tootmiskärped toetavad rohkem tasakaalus turgu. Eriti tugev peaks nõudlus olema USAs ja Brasiilias. Palmiõli hindade taastumine toetab samuti fosforväetiste hindu, sest turgutab Aasia nõudlust. Teisalt hoiavad hindasid surve all Hiina varud ning tihe konkurents.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960