Autor: Põllumajandus.ee • 11. märts 2020

Copa-Cogeca tegevuskava: meetmed 650 000 Euroopa meetootja päästmiseks

Euroopa meetootjad seisavad silmitsi kriitilise turuolukorraga – 2019. aastal liikmesriikide meetoodang langes halbade ilmastikutingimuste tõttu, kuid hinnatõusu sellele ei järgnenud. Mee turuhind ei kata enam tootmiskulusid, samal ajal tuleb kolmandatest riikidest sisse hulgaliselt odavat madala kvaliteediga mett, mis kokkuvõttes seab ohtu meetootmise tuleviku EL-is.
Kui turuolukord oluliselt ei parane, ei suuda meetootjad peatselt enam oma tegevust jätkata.
Foto: Pixabay

Seetõttu koostasid Copa-Cogeca liikmed tegevuskava, milles pakutakse välja meetmed 650 000 Euroopa meetootja vee peal hoidmiseks.

Alates 2013. aastast on Euroopa meetootjad võidelnud kasvava impordiga Hiinast. Seal oli 2019. aastal keskmine mee hind 1.24 €/kg. Keskmine mee tootmishind Euroopas 2018. aastal oli aga 3.90 €/kg. Sellise hinnaerinevuse tekkimist saab selgitada ainult massilise suhkrusiirupi lisamisega meele, mida on piirikontrollis raske tuvastada ning Hiina tootmismeetoditega, mis ei vasta Euroopa standarditele.

Copa-Cogeca mesinduse töögrupi juht Etienne Bruneau ütles, et kui turuolukord oluliselt ei parane, ei suuda meetootjad peatselt enam oma tegevust jätkata. Ohus on 10 miljonit mesilastaru üle kogu Euroopa. Mesilaste pidamine ja taimede tolmeldamine on äärmiselt oluline põllumajandusele, aiandusele ja kogu elurikkusele, seetõttu ohustab mesinduse raske olukord otseselt ka teisi sektoreid.

Copa-Cogeca mesinduse töögrupp pakub välja tegevuskava meesektori abistamiseks nii lühi- kui ka pikaajaliste meetmete rakendamise kaudu. Muude ettepanekute kõrval nõutakse, et kolmandatest riikidest, eriti Hiinast imporditav mesi peab vastama EL mee definitsioonile ning päriolumärgistus peab kehtima kõikidele meesegudele.

Kontrolli tugevdamiseks kutsub Copa-Cogeca komisjoni üles käivitama koos liikmesriikidega uue kooskõlastatud kontrollikava, mis oleks suunatud kolmandatest riikidest pärit üle 20 tonniste meepartiide impordile. Copa-Cogeca nõuab ka tihedas koostöös EL Teadusuuringute Ühiskeskusega Euroopa mee referentlabori loomist ning Euroopa meeturu vaatluskeskuse üles seadmist.

Loe Copa-Cogeca meesektori tegevuskava SIIT.

Bulgaaria, Tšehhi, Küprose, Eesti, Prantsusmaa, Kreeka, Ungari, Itaalia, Läti, Leedu, Poola, Portugali, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia ja Hispaania ministrid tegid üleskutse mee detailsemaks märgistamiseks.

Direktiivi (EÜ) 2001/110 kohaselt võib mett kirjeldada kui segu „EList ja kolmandatest riikidest pärit meest”. Arvestades, et väljastpoolt ELi pärit mesi on odavam, saavad odavamat toodet ostvad tarbijad vähem teavet. Liikmesriikide koalitsioon tuletas nõukogule meelde, et EL on pühendunud kõrgetele keskkonna- ja kvaliteedistandarditele ning mee päritolumärgistus annaks parema jälgitavuse, väldiks tarbijate eksitamist ja kehtestaks õiglase turustamise. Nad kutsusid komisjoni üles kaaluma direktiivi avamist probleemi lahendamiseks ja meesegude selgemaks märgistamiseks. Kahjuks ei nõustunud Euroopa komisjon ettepanekut menetlusse võtma.

Põllumajandusvolinik Wojciechowski ütles hiljem ajakirjanikele, et strateegia „Talust lauale” on võimalus seda teemat uurida ja selgitada, kas seda saab ka praktikas rakendada.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960