Autor: Põllumajandus.ee • 20. mai 2020

Eestis toodetakse aina rohkem piima ja liha

Selle aasta esimeses kvartalis toodeti esialgsetel andmetel 5% rohkem piima ja 7% rohkem liha kui mullu samal ajal. Mune toodeti küll 4% vähem kui eelmise aasta samas kvartalis, kuid eelmise aasta teise poole madalseis on selgelt ületatud.
Selle aasta esimeses kvartalis toodeti esialgsetel andmetel 5% rohkem piima kui mullu samal ajal.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Statistikaameti analüütiku Anton Kardakovi sõnul tekitavad esimese kvartali loomakasvatussaaduste näitajad pigem optimismi, vaatamata sellele, et märtsi teine pool möödus eriolukorra tingimustes. „Aasta kolme esimese kuuga toodeti Eestis 214 700 tonni piima, mis on läbi aegade suurimaks koguseks ja 5% rohkem kui eelmise aasta esimeses kvartalis,“ lisas Kardakov.

Kõige rohkem piima ehk 16% toodeti Järva maakonnas, esikolmikusse mahuvad ka 12,5% Pärnu ja 12,4% Lääne-Viru maakonnad. Piima kokkuostuga tegelevad ettevõtted ostsid 92% kogu toodetud piimast, pakkudes kodumaistele piimatootjatele eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes veidi madalamat hinda. Kui eelmise aasta esimese kvartali keskmine kokkuostuhind oli 317,6 eurot tonnist, siis praegu oli hind 1,2% madalam ehk 313,87 eurot tonnist. Langus on vastavuses Euroopa Liidus toimuvate trendidega. Rekordiliselt kõrge oli tänavu ka kvartali keskmine piimatoodang lehma kohta, mis oli 2511 kilogrammi.

Liha- ja piimatoodang.
Foto: Statistikaamet

Samuti suurenes esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga liha tootmine, seda lausa 7%. Seejuures Eesti lihatoodangust üle poole moodustav sealihatoodang suurenes 2,5% ja üle veerandi moodustav kodulinnuliha toodang suurenes 17%. Suur kasv linnuliha osas on tingitud eelmise aasta esimese kvartali madalast tootmistasemest.

Munatoodang on olnud selge langustrendiga alates 2018. aasta esimesest kvartalist, langedes kahe aastaga 33,9% võrra. Eelmise aasta neljandas kvartalis toodeti 36 755 000 muna. Tänavu esimese kvartaliga on munatoodang aga 14,4% kasvanud.

Viimase viie aasta veiste arv püsib üsna stabiilsena vahemikus 250 000–260 000 looma, millest kolmandiku moodustavad piimalehmad. Kuigi piimatoodang on pidevalt suurenenud, on piimalehmade arv erinevalt veistest viimase viie aastaga oluliselt kahanenud. Viimases kvartalis oli piimalehmade arv üle pika aja taas tõusutrendis.

Sigade arv väheneb alates 2019. aasta kolmandast kvartalist, olles selle aasta esimeses kvartalis 295 300. Lambaid ja kitsi oli 80 400, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4% vähem. Kodulindude arv aga suureneb alates eelmise aasta esimesest kvartalist, olles 2,2 miljonit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960