Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. mai 2020

Mis toimub viljaäris? Kuula viljaturu uudiseid uuest videoblogist

Timo Sildvee Baltic Agrost ja Indrek Aigro Copenhagen Merchantsist on käivitanud tänavu podcasti, kus teemaks on teraviljakasvatus ja –kaubandus.
Mis toimub viljaäris? Kuula viljaturu uudiseid uuest videoblogist.
Foto: John Deere

Baltic Agro viljakaubanduse juht Timo Sildvee ja viljamaaklerfirma Copenhagen Merchantsi äriarenduse juht Indrek Aigro arutlevad podcastis viljaturul toimuvast. Räägitakse nii saagiprognoosidest, ilmaoludest kui viljahinnast. Seda nii maailma mastaabis kui Eestis toimunu põhjal.

“See on spontaanne algatus, mida me teeme, et proovida põllumeestele võimalikult objektiivset ja laialdast turuinfot anda mugavas formaadis. Noh, et kasvõi traktori roolis klappidga saab ikka kuulata,” selgitas Aigro.

Blogi sai alustatud juba 8 nädalat tagasi ja igal teisipäeval on seda võimalik kuulata SIIT.

Eriolukord pani kriisivaru koguma. Blogi sai alguse siis, kui eriolukord oli üleilmne ja seega arutletigi esimeses saates, kuidas koroonaviirus mõjutab kauplemist ja viljahinda. Tol hetkel ütles Indrek Aigro, et tegelikult ei oska keegi mõõta, kas pandeemia on suurendanud või vähendanud teravilja tarbimist. Seda saab tema arvates hinnata aasta või paar hiljem. “Kõhutunne ütleb, et pigem on teravilja tarbimine kasvanud. Seda siis tavatarbija poolt. Positiivne on aga see, et eriolukord on pannud riigid mõtlema toidujulgeolekule ja kriisivarude soetamisele,” ütles Aigro.

Kui jätkusuutlik selline toiduvarumine on, selle seadis Sildvee kahtluse alla. “Mõnes mõttes oli see inimeste paaniline toiduvarumine oodatav. Samamoodi käitusid ka riigid, aga kui jätkusuutlik see on? Täna on ju teada, et riigid, kes vilja ostma peavad sõltuvad naftahinnast ja nafta hind on pigem languses,” arutles Sildvee.

“See varude ehitamine on fakt. Maailma suurim viljaimportija Egiptus on kasvatanud näiteks riigi viljavarusid 3,6 kuu pealt 6 kuule. Samamoodi on käitunud ka Türgi ja Saudi Araabia ning mitmed teised Euroopa riigid samuti, näiteks Hispaania,” lisas Aigro.

Milliseks kujuneb hind? Täna meie põlde vaadates saab prognoosida, et oodatakse häid saake ja maailma majandust ning turu nõudlust vaadates, on loota ka häid hindasid. Kas see nii läheb, seda näitab aeg. “Kuna aeg on segane, siis turgudel saab olema kindlasti ka palju volatiivsust,” prognoosis Sildvee.

“Uut saaki on Eesti põllumees suhteliselt konservatiivselt ette fikseerinud, sama palju kui möödunud aastal samal ajal, alla 15%,” lisas Sildvee.

Eelmine kriis annab võrdlusmomendi. Indrek Aigro sõnul saab paralleele tuua eelmise masuga. “Eelmine majanduskriis algas 2008. aasta sügisel ja sellest hakati välja tulema 2011. aastal. Põllumajandustootjad mäletavad, et toona MATIF kukkus 300 euro pealt 100 euro lähedale ja seda poole aasta jooksul. Põhjuseks oli toona see, et oodati küll suurt saaki, aga kardeti tarbimise langust kriisi tõttu. Viimast aga ei toimunud, pigem tarbimine kasvas. See annab lootust, et ka see kriis ei vähenda kuidagi tarbimist,” sõnas Aigro.

Mis on aga juhtunud kõikide nende nädalate jooksul viljaturul peale esimest videoblogi lindistust, seda kuulake ise. Viimast, 26. mai videoblogi saate kuulata SIIT.

PANE TÄHELE!

Indrek Aigro ja Timo Sildvee viljakaubanduse podcasti leiad SIIT.

Järgmisel teisipäeval, 2. juunil, on oodata saatesse ka külalist!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960