Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. juuni 2020

Piimahinnad Euroopas on languses

Euroopa piimatootjate jaoks langeb viimaste nädalate koroonaviiruse mõju kokku piimatootmise tipptasemega. Euroopa Piimakomitee on teinud piimatootjatele kokkuvõtte nii tootjaid abistavatest meetmetest kui piimahindadest liikmesriikides. Teeme neist teile lühendatud kokkuvõtte.
Veisekari Šveitsis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Altpoolt leiate teavet Euroopa Komisjoni poliitiliste meetmete kasutamise ulatuse kohta liikmesriikides ning ülevaate praegusest olukorrast Saksamaal, Belgias, Taanis, Prantsusmaal, Iirimaal, Itaalias, Lätis, Leedus, Portugalis ja Šveitsis.

Euroopa Komisjoni võetud poliitilised meetmed

Mai algusest avanes piimasektorile võimalus taotleda eraladustamistoetust. See on osa Euroopa Komisjoni põllumajandusele suunatud kriisipaketist toodete hinnalanguse pidurdamiseks. Lõssipulbri, või ja juustu eraladustamine avati 5. mail 2020. Liikmesriigid on siiani pakkunud sinna peaaegu 4800 tonni lõssipulbrit, 31 000 tonni võid ja umbes 38 000 tonni juustu. Viis riiki on oma riikliku juustukvoodi juba saavutanud (Iirimaa, Hispaania, Itaalia, Rootsi ja Ühendkuningriik).

ELi liikmesriikide praegused eraladustusmahud leiad riigiti SIIT.

LOE LISAKS TOETUSMEETMEST EESTI TOOTJATELE:

Juunikuu lõpuni on käimas eraladustamistoetuse taotluste vastuvõtt

Piimahinnad languses

Saksamaa. Aprilliks olid paljud meiereid vähendanud piimahindu 1–3 sendi võrra, erandiks on 3 senti. Riigi keskmine toorpiima hind on hinnanguliselt umbes 31,5 senti/kg. Ükski Saksamaa tootjaorganisatsioon ei ole Euroopa Komisjoni poolt piimatootmise kavandamist lubavaid meetmeid rakendanud.

Paljude Saksamaa poliitikakujundajate praegune seisukoht on, et sektor peaks nüüd vastu võtma sektoristrateegia 2030 kriisimeetmed, näiteks fikseeritud ja mitme hinnaga mudelid, toormefutuuride kasutamise jne. Peale eraladustamise pole aga veel täiendavaid meetmeid välja kuulutatud, välja arvatud muidugi võimalus kasutada koroonaviiruse abiprogramme, milleks on toetused, laenud, lühiajaline töö jne.

Belgia. Belgias jääb toorpiima hind jääb vahemikku 27–28,5 senti liitrist.

Taani. Arla Foods maksab sel aastal toorpiima eest tootjatele vahemikus 32,3–33,3 senti/l.

Prantsusmaa. Toorpiima baashind jääb vahemikku 29,5–34,5 senti liitri kohta. Prantsuse tootmisharudevaheline organisatsioon CNIEL on panustanud kampaaniasse 10 miljonit eurot, et julgustada piimatootjaid piimatoodangut vähendama. Piimatootjad saavad 32 senti/l tootmata piima eest. Selleks, et sellist toetust saada, on muidugi mitmeid kriteeriume.

Iirimaa. Piima hind on märtsis ja aprillis langenud keskmiselt 3 senti liitri kohta ja jääb vahemikku 28–30 senti liiter. Iirimaal on piimatoodang praegu tipptasemel. Eraladustamiseks mõeldud juustukvoot on juba täidetud. Ladustatakse veel võid ja lõssipulbrit.

Itaalia. Praegune keskmine hind on 33–35 senti liitri kohta. Võrreldes veebruariga on hind langenud 20%. Muid abimeetmeid piimatootjatele ei ole kriisis räsitud Itaalias rakendatud.

Läti. Lätis oli aprilli keskmine piimahind 28,4 senti/kg, mis on eelmise kuuga võrreldes 7,5% vähem (märtsis oli keskmine hind 30,7 senti/kg). Prognoositav piimahind mais on veelgi väiksem - 25,9 senti/kg.

Leedu. Aprilli keskmine piimahind oli 28,2 senti/kg. Märtsiga võrreldes on see langenud 9,2%. Aprilliks ja maiks oli Leedus kavandatud valitsuse toetus umbes 77 eurot lüpsilehma kohta. Selle meetme osas peab siiski veel Euroopa Komisjon kokku leppima. Alates juunist kavandatakse meiereidele-piimatööstustele riiklikku toetust, et kompenseerida ekspordiga seotud kahjusid. Selle meetme suhtes kehtib siiski üks tingimus: meiereid peavad kohustama maksma piimatootjatele 2017. – 2018. aasta vastavate kuude keskmist hinda. Ka seda meedet ei ole veel heaks kiidetud.

Portugal. Piima hind märtsis oli seal 30,4 senti/kg. Suuremad ühistud ja meiereid maksavad jätkuvalt sama hinda, samal ajal kui väiksemad ühistud teatasid mais ja juunis hinna alandamisest 1,5–2 sendi võrra. Portugal kasutab lõssipulbri ja või eraladustusabi.

Mureks on langenud tarbimine. Näiteks sealse põllumajandusministeeriumi aruandes märgitakse, et lamba- ja kitsejuustu tootjad ei leia turustusvõimalusi, kuna toitlustussektor ja turud on suletud. Pealegi ei osta pered tingimata selliseid kvaliteetseid ja kallima hinnaklassi tooteid, sest olud on rasked.

Šveits. Piimahind langes mais jätkuvalt, jäädes kevad-suvel siiski vaid pisut alla tavapärase taseme. Põhjusena toodi esile lõssipulbri madal hind ELis. Koronaviirusel on Šveitsi piimahindadele naaberriikidega võrreldes üsna vähe mõju. Olukorra võiks osaliselt kompenseerida sellega, et tarbijad ostavad Šveitsi tooteid teadlikult, ostuturism lakkaks ja piimahind oleks jaemüügis parem kui toitlustussektoris.

Piimafarm Nieseni mägedes Šveitsis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Šveitsis on juba mõnda aega täheldatud piima mahu langust, mida töötlejad ei näinud ega taha uskuda. Seetõttu ei tehta mahu vähendamise üleskutseid. Või import on osaliselt seletatav mahu vähenemisega.

TASUB TEADA

ELis suurenes toodetud piima maht 2020. aasta jaanuarist märtsini 2,8%, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

EL-27 piimahind aprillis langes veel 0,5% ja on hinnanguliselt 34,23 senti/kg.

ELi võihinnad on 295 eurot /100 kg. See tähendab 2,6% -list kasvu viimase nelja nädala jooksul.

ELi lõssipulbri hinnad on 203 eurot/100 kg, mis tähendab 4,1% tõusu viimase nelja nädala jooksul.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960