Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. juuli 2020

Piimaturu kriis süveneb. Saksamaa poliitikud ükskõiksed

Olukord piimaturul on jätkuvalt pingeline. Kui nõudlus on koroonaviiruse tõttu vähenenud, on kogu ELis pakkumine kasvanud 2,8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Seda täiendab veelgi piimatoodete praegune hooajaline tipp, vahendab European Milk Board tänases piimaturu ülevaates Ottmar Ilchmanni artiklit.
Olukord piimaturul on jätkuvalt pingeline terves Euroopas.
Foto: Pixabay

Kuigi hulgimüügiklientide ja restoranide nõudlus on taas pisut suurenenud, on endiselt probleemiks ekspordi kokkuvarisemine. Selle tulemusel on paljud Saksamaa meiereid vähendanud farmidest müüdava toorpiima hinda ja see on langenud isegi alla 30 sendi piiri kilo kohta. Ka ollakse mures piirkonniti esineva põua pärast, sest see toob kaasa söödanappuse.

Sama mure on lisaks Saksamaale ka teistes EL-i liikmesriikides, kus piimahind on eelmise kuuga võrreldes langenud üldiselt 9%. Eriti madal, 28 senti ja vähem, on see Baltikumis, Belgias ja Iirimaal.

Euroopa Liit võtab vastu eraladustamise leevendavat meedet. Prantsusmaal saavad piimatootjad, kes vähendavad oma tootmist väikese protsendi võrra, hüvitisena 32 senti iga toodetud piima liitri kohta toetust, seda 10 miljoni euro väärtuses fondist, mille on asutanud riiklik tootmisharudevaheline organisatsioon. Mõned Austria meiereid kasutavad mahu vähendamise soodustamiseks sisemisi soodustussüsteeme.

Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud tootjaorganisatsioonide mahu kavandamise võimalust ei kasutata siiski ära. Ka Saksamaa seda võimalust ei kasuta, kuigi arvukad kohalikud piimatootjate organisatsioonid ja meiereid olid kutsunud üles vähendama piimatootmist. See näitab, et üksikute ettevõtete tasandil võetavad meetmed on väga ebapopulaarsed, kui üleriigiliselt rahastatavat hüvitist ei pakuta ja puudub terviklik - ideaaljuhul kogu ELi hõlmav - koordineerimine.

Pettumust valmistav põllumajandusministrite kokkusaamine

Paljud piimatootjad lootsid, et Saksamaa liiduriikide põllumajandusministrite 8. mail toimunud kohtumine viib teatavate edusammudeni. Võimalus oli vähendada piimaturu moonutusi ja taastada turu tasakaal, võttes vastu otsuseid mahu vähendamiseks, nagu tehti varasematel aastatel. Erinevate põllumeesteühenduste esindajate üleskutsed sellisele tegevusele langesid aga kurtidele kõrvadele. Ministrid tervitasid ja toetasid siiski ühehäälselt EL-i otsust edendada eraladustamist ning kutsusid sektorit üles kasutama stabiilsuse saavutamiseks sektori strateegiat 2030, ehkki sellel programmil puuduvad selleks sobivad vahendid.

See, et konservatiivsed (CDU) ja liberaalsed (FDP) ministrid ei soovi turu stabiliseerimiseks midagi teha, pole suur üllatus. Kuid nägemine, et sotsiaaldemokraatlikud (SPD) põllumajandusministrid ei tee midagi põllumajandustootjate sissetuleku olukorra parandamiseks, on kindel pettumus.

Artikli allikas: väljavõte ajakirjast „Bauerstimme” 12. juunil 2020, artikli autor: Ottmar Ilchmann

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960