Autorid: Viivika Rõuk, Neeme Korv • 11. august 2020

Ukraina saatkond kirjas Elmar Vaherile: ärge saatke meie töölisi välja

Siseminister Mart Helme (vasakul) ning politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher.
Foto: Liis Treimann
Ukraina suursaatkond Eestis läkitas eile politseiameti juhile Elmar Vaherile ja siseministeeriumile kirja, kus palub erilennuga saabunud Ukraina hooajatöölisi mitte riigist välja saata.

Ukraina saatkonna nõunik Vitalii Popov pöördub kirjas politseiameti juhi Elmar Vaheri poole, selgitades, et kirjutab hooajatööliste pärast, kes saabusid Eestisse 21. juulil tööandjate korraldatud lennuga, kirjutab Äripäev.

Politsei- ja piirivalveamet käsib riigist lahkuda 12 selle erilennuga saabunud Ukraina töötajal, kes ei täitnud eneseisolatsiooni kohustust ja käisid sellel ajal tööl. Politsei- ja piirivalveameti teatel on enda ja teiste tervise kaitseks mõjusam, kui eneseisolatsiooni kohustust rikkunud Ukraina kodanikud lahkuvad Eesti riigist.

"Palume teid lahkelt, et te ei saadaks neid inimesi välja koos keeluga neil Schengeni alale siseneda," seisab kirjas. "Nii palju, kui meie teame, pidid nende karantiini eest vastutama tööandjad. Pealegi, koroonaviirusest tingitud olukord on kogu inimkonnale uus väljakutse, paljud inimesed leiavad end abitus olukorras," kirjutab Ukraina saatkonna nõunik Vitalii Popov. "Ukraina pool loodab, et Eesti politsei ja piirivalve suhtub olukorda mõistvalt ning palume teie abi selles olukorras," seisab kirjas.

Sissesõidukeeldu Schengeni alale saab kehtestada kas tähtajaliselt või alaliselt. Tähtajalist sissesõidukeeldu võidakse kohaldada kehtivusajaga kuni 10 aastat.

Eile kinnitas politsei Maalehele, et on kehtetuks tunnistanud 12 Ukrainast siia saabunud töölise Eestis viibimise aluse, mis tähendab, et nad peavad Eestist lahkuma.

Loe lisaks
Põllumehed võitlevad üheksa ukrainlase nimel

Lõuna-Eesti põllumeeste esindaja Tiit Niilo aga leidis meediale läkitatud teates eile hommikul, et karantiini läbinud ukraina töölisi ei tohiks riigist välja saata. "Terviseamet heidab ette, et töölised on karantiini ajal keelust hoolimata tööd teinud, kuid põllumeeste kinnitusel polnud ukrainlased põllutöödel, vaid korrastasid oma eluruume," seisis Niilo kirjas.

Plantex ASi tegevjuht Andres Agan ütles, et nii politsei tehtud reid kui ka sellele järgnenud menetlus on nii töötajale kui ka tööandjale äärmiselt segadusttekitav. "Neli meie töölist on saanud käsu seitsme päeva jooksul Schengeni viisaruumist lahkuda, samas aga võib väljasõidukorralduse vaidlustada 30 päeva jooksul," rääkis Agan. "Mehed on terved nagu purikad ja tahavad tööd teha, käsku täita ja koju minna nad ei saa, sest Ukrainaga on lennuliiklus katkestatud – olukord on absurdne."

21. juulil saabus erilennukiga Eestisse 145 ukrainlast, kellel oli kohustus olla 14 päeva pärast saabumist oma elukohas eneseisolatsioonis, mille peab korraldama tööandja. Juuli lõpus korraldasid politseiamet ja terviseamet kontrolli, mille käigus leidsid 46 rikkumist. Kontrolli järel läkitatud pressiteates ütles siseminister Mart Helme, et reeglite rikkumise korral saab rikkujad vastutusele võtta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960