Autor: Põllumajandus.ee • 22. september 2020

Vao Agro püstitab keskkonna nimel päikeseparke

Lääne-Virumaal tegutsev põllumajandusfirma Vao Agro on koos tütarettevõtte Diner OÜga lõppenud suve jooksul püstitanud päikeseparke, mis katavad juba praeguseks ettevõtete energiavajaduse.
Investeering päikeseparkidesse ulatus 340 000 euroni.
Foto: Vao Agro

Selline päikeseparkide rajamine on Vao Agro ja Diner OÜ esimene samm kliimaneutraalseks muutumise suunas. “Usume, et toota ei tohiks järgnevate põlvede arvelt ning seetõttu peame kasutusele võtma rohelise energia,” ütles Vao Agro juhatuse liige Kalle Margus. “Praeguse investeeringuga toodame me aastas kumulatiivselt sama palju elektrit kui tarbime. Samuti aitab investeering natukene tegevuskulusid alla tuua.” Ta lisas, et pikas paanis tulevad ka põllumajandusse diiselkütuse asemel elektrijõul liikuvad masinad, seda vähemalt kergemate tööde tarbeks ning selliste masinate turule tulekuks tuleb valmis olla.

Investeering päikeseparkidesse ulatus 340 000 euroni. Erinevalt mitmetest teistest Eesti päikeseparkidest pole Vao Agro ja Diner OÜ paneelide alla pannud põllu- või karjamaaks sobivat ala. Näiteks asub üks park asub hiljuti valminud mullikalauda katusel ja seal toodetud vool läheb loomalautade ja söödaköögi omatarbe rahuldamiseks.

Diner OÜ park asub lüpsilauda kõrval, amortiseerunud mullikalauda asemel. “Esteetiliselt sobimatu ja kasutu mullikalaut tuli lammutada ja selle alune maa ei sobinud ei põllumaaks ega karjamaaks, seega leidsime, et hea lahendus oli see katta päikesepaneelidega,” selgitas Margus. “Mõlemad pargid toodavad selgel suvepäeval kogu loomakasvatushoonete elektrivajaduse. Üks park on töökoja juures, sealt saame voolu kahe erineva garaaži tarbeks, antud objektil toodab park märkimisväärselt rohkem kui tarbime, ülejääva elektri müüme võrku.”

Diner OÜ park asub lüpsilauda kõrval, amortiseerunud mullikalauda asemel.
Foto: Vao Agro

Marguse sõnul on päikeseparkide rajamine kindlasti jätkusuutlik investeering ja aitab operatiivkulusid vähendada. “Rajamise eelduseks on korralik võrguliitumine ja paljudel põllumajandusettevõtetel on need olemas. Oleme siiski seda meelt, et neid ei tuleks rajada heale põllumajandusmaale, parim lahendus oleks kasutada hoonete katuseid või siis nn. jäätmaad,” rääkis Margus, lisades, et päikeseparkide edasise laiendamise osas on mõlemad ettevõtted positiivselt meelestatud.

TASUB TEADA

OÜ Vao Agro ja Diner OÜ kuuluvad Austria päritolu Heinzeli pereettevõttele Emacs Agro GmbH. Viimane omab Eestis veel ka OÜd Karu Agro, mis tegeleb taimekasvatusega. Ettevõtetel on hetkel kokku 850 lüpsilehma ning 700 noorlooma. Järgmise aasta lõpuks on seatud eesmärk jõuda 970 lüpsilehmani, vajalikud investeeringud on selleks juba tehtud Diner OÜ lüpsilauda juurdeehituse näol. Põllumaad haritakse kokku ligikaudu 3000 hektaril, sellest suurem osa on kasutuses enda lüpsikarjale sööda tootmiseks. See annab võimaluse toota kõrgekvaliteetset eestimaist piima kohalikust toorainest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960