Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. november 2020

Nopri talu peremees: müük jaeketis on väiketootja suurim väljakutse

Maaeluministeerium on saanud valmis eelnõu, mis jõustudes hakkab reguleerima kaupmeeste ja tootjate vahelisi suhteid. Millised need suhted on tootja poolelt vaadates, küsisime Äripäeva Raadio hommikuprogrammis Nopri talu peremehelt Tiit Niilolt.
Nopri talu peremees: müük jaeketis on väiketootja suurim väljakutse
Foto: Nopri Talumeierei

Maaeluministeerium sai valmis eelnõu, mis hakkaks jõustudes reguleerima kaupmeeste ja tootjate vahelisi suhteid ning keelaks osa kaubandustavasid. Küsimusele kui lihtne on väiketootjal omi tooteid kaubakettidesse saada, vastas Nopri talu peremees Tiit Niilo, et nende talul on 24-aastane ajalugu pereettevõttena piimatooteid toota ja sellesse teemasse on parasjagu panustatud, et olla esindatud meie kaupluste sortimendis.

"75% meie müügikäibest tuleb jaekettidest. Oleme kõigi suuremate ketipoodide partnerid, seda erinevas mahus. See on olnud pikk, sihikindel ja järjepidev töö ning täna saame kinnitada, et oleme heas partnerluses. Omi tingimusi saame esitada, tegu on ju ikkagi läbirääkimisprotsessiga ja mõistlik partner, kelle huvi on koos tootjaga rohkem müüa, on loogiliste ja edasiviivate üksteise poolt tulnud ettepanekutega arvestav," ütles Niilo.

Kuidas Tiit Niilo kommenteerib vastvalminud eelnõud, saad kuulata SIIT.

TASUB TEADA

Eelnõus sätestatakse ebaausate kaubandustavadena maksetähtaegade, tarnete ja müügitingimustega seotud tehingud, mis on põllumajandustoodete ja toidu tarneahelas ebavõrdsel majanduslikul positsioonil oleva müüja ja ostja vahel keelatud. Loetletud on 16 ebaausat kaubandustava, millest üheksa on igal juhul ja alati keelatud ning seitse on keelatud juhul, kui eelnevalt ei ole nendes kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis selgelt ja ühemõtteliselt kokku lepitud. Need tehingud ei loo õiguslikke tagajärgi ja on kehtetud algusest peale. Samuti on keeldude rikkumise tagajärjeks eelnõus ette nähtud sanktsioon (väärteokaristus) ostjale kui sellise tehingu tegijale.

Hommikuprogrammi tegid Aivar Hundimägi ja Rivo Sarapik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960