Autor: Põllumajandus.ee • 19. aprill 2021

Hiilamardikaid saab tõrjuda keskkonnasäästlikult

12. aprillil kaitses Eesti Maaülikooli ja Ghendi Ülikooli (kooskaitsmine) doktorant Jonathan Martin Willow filosoofiadoktori väitekirja teemal "Tiaklopriidi, taimsete eeterlike õlide ja kahe-ahelalise RNA rakendamise võimalused hiilamardikate keskkonnasäästlikus tõrjes. Examining thiacloprid, essential oils and double-stranded RNA for potential use in biosafe management of pollen beetle". Töös uuriti kolme erinevat tüüpi insektitsiidi potentsiaalset rakendatavust hiilamardika tõrjestrateegias.
Doktoritöös uuriti kolme erinevat tüüpi insektitsiidi potentsiaalset rakendatavust hiilamardika tõrjestrateegias.
Foto: Pixabay

Töös hinnati insektitsiidide mittesoovitavat mõju kahjurite looduslikele vaenlastele parasitoididele. Selleks töödeldi parasitoidi mudelliiki Aphelinus abdominalis tiaklopriidi jääkidega ja leiti, et see vähendas oluliselt parasitoidi ellujäävust ja mobiilsust. "Kui kasutasime seda ühes tavalise paagiseguga, mida rapsipõldude töötlemisel kasutatakse, ilmnes ainete sünergiline letaalne mõju, seega on kahjuritele mõeldud paagisegu väga ohtlik ka parasitoidile," lisas Willow.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960