Autor: Põllumajandus.ee • 24. mai 2021

Karusloomafarmid astusid surmale sammu lähemale

Karjaküla rebasefarm.
Foto: Liis Treimann
Riigikogus läbis teise lugemise loomakaitseseaduse ja looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärgiks on keelustada Eestis loomade aretamine ja pidamine üksnes või peamiselt karusnaha saamise eesmärgil.

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Yoko Alenderi sõnul on aeg karusloomafarmide keelustamiseks küps. „Karusloomade kasvatamise keelustamist on riigikogu keskkonnakomisjonis arutatud aastaid ning riigikogu suures saalis on sellesisuline eelnõu juba kolmandat korda. Varasematega võrreldes on praegune katse aga märksa edukam. Kolmandale lugemisele jõuab see eelnõu praeguse plaani kohaselt juuni algul ja loodetavasti saab siis ka lõpliku heakskiidu,“ ütles Alender.

Alenderi sõnul ei pea üha rohkem inimesi õigeks seda, et loomi peetakse karmides tingimustes ja hukatakse üksnes karusnaha saamise eesmärgil. Ta viitas Kantar Emori poolt märtsis läbiviidud küsitlusele, mille tulemuste kohaselt arvab 75 protsenti Eesti elanikest, et karusloomakasvatus ei peaks olema lubatud.

"Langenud on müüginumbrid ja ka tänavapildis jääb karusnahast kasukaid järjest vähemaks. Alternatiivsed materjalid on soodsamad, keskkonnasõbralikumad, vastupidavamad, sobivad paremini meie kliimale. Langenud nõudluse tõttu pannakse ärid kinni isegi nendes riikides, mis on ajalooliselt olnud selle valdkonna turuliidrid. Mõned nendest riikidest keelavad karusloomafarmide pidamise," lausus Riigikogu saadik Andrei Korobeinik.

Karusloomafarmide pidajad saavad sulgemise üleminekuajaks 1. jaanuari 2026. aastal. Erinevate erakondade saadikute algatatud eelnõu kolmas lugemine toimub 1. juunil.

Äripäev kirjutas aprillis, kuidas vaenatud ettevõtjad ootavad surmahoopi.

“Kas kujutate ette, riigikogu tegeleb kahe pensionäri elu läbilõikamisega. See on ju lõpp,” ohkab Kesk-Eestis koos naisega üle 20 aasta tšintšiljafarmi pidanud ligi 80aastane Neeme Saar.

Neeme Saare ja teiste karusloomadega tegelevate farmerite südame ajab lisaks koroonaviirusest tekkinud müügipausile värisema riigikogus liikuv seaduseelnõu, millega soovitakse Eestis keelustada karusloomafarmid. Farmerid ühel pool ja loomakaitsjad teisel pool hoiavad hinge kinni, millal seaduse vastu võtmiseni jõutakse, kuid samal ajal vajub karusloomakasvatus Eestis järjest sügavamale varjusurma. Loe fotoreportaaži karusloomafarmidest edasi siit.

Kuula ka vestlust loo autori Liis Treimanniga:

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960