Autorid: Kaarel Kallion, agronoom-nõustaja, Scandagra Eesti AS, Põllumajandus.ee • 26. august 2021

Põlluinfo: taliviljade sügisesed tööd

Sooja suve esimesele poolele on järgnenud sademeterohke suve teine pool, mis omakorda on seganud erinevaid töid ja tegemisi põllul. Nagu ütleb vanasõna - mida külvad, seda lõikad ja käsikäes käivad augustikuus külv ja kultuuride koristustööd.
Vasakul on teostatud sügisene umbrohutõrje, paremal mitte. Kevad 2021.
Foto: Kaarel Kallion

Vihmaste ilmade tõttu on talirapsi külvid sel aastal lükkunud optimaalsest ajast hilisemaks. Hilisemate külvide puhul tuleb sügisel arvestada suurema lämmastiku kogusega, et taliraps kasvaks piisavalt suureks ning talvituks edukalt. Kui rapsile on planeeritud anda lisalämmastikku, siis mõistlik on seda teha esimese pärislehe faasis. Vastavalt külvikorrale ja eelviljale võiks taliraps saada sügisel kokku lämmastikku 30-50 kg/ha-le, et taimed suudaksid sügisel piisavalt kasvada ja areneda. Suurem lämmastikukogus tuleb kindlasti arvestada neile rapsidele, kus külv oli hiline, mis on tänasel päeval alles idulehtede faasis või alles külvatud - eesmärk on soodustada taimede kiiremat arengut.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960