Autor: Põllumajandus.ee • 13. detsember 2021

Maheviljelus annab võrreldes tavaviljelusega suurema kaubandusliku porgandisaagi

17. detsembril kaitseb Eesti Maaülikooli doktorant Ingrid Bender​ filosoofiadoktori väitekirja teemal "Maheviljeluse meetodite mõju porgandi saagile ja kvaliteedile ning umbrohtudele. Effect of organic management methods on yield and quality of carrot and on weeds."
Foto: Unsplash

Doktoritöö hõlmab kahte maheviljeluse alast uuringut. Esimese uuringu eesmärk oli hinnata maheporgandi saaki ja kvaliteeti võrrelduna tavatootmise tulemustega. Viljelusviiside võrdlemisel köögiviljakasvatuses on saagi ja kvaliteedi kohta saadud sageli vastukäivaid tulemusi, mis on enamasti seotud suuremate väetisenormide kasutamisega tavaviljeluse variantides. Doktoritöö käsitleb kahte erinevat väetamise süsteemi: (1) optimaalsete lämmastiku (N) normide kasutamine mõlemas viljelusviisis (TP1); (2) optimaalsest madalamate N normide kasutamine ainult mahetootmises (TP2). Kvaliteediuuringud sisaldsid porgandite suhkrute (TS), C-vitamiini, kuivaine (DM), N, nitraatide (NO3) ja pestitsiidide jääkide sisalduse määramist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960