• 13.12.21, 13:37

Maheviljelus annab võrreldes tavaviljelusega suurema kaubandusliku porgandisaagi

17. detsembril kaitseb Eesti Maaülikooli doktorant Ingrid Bender​ filosoofiadoktori väitekirja teemal "Maheviljeluse meetodite mõju porgandi saagile ja kvaliteedile ning umbrohtudele. Effect of organic management methods on yield and quality of carrot and on weeds."
Maheviljelus annab võrreldes tavaviljelusega suurema kaubandusliku porgandisaagi
  • Foto: Unsplash
Doktoritöö hõlmab kahte maheviljeluse alast uuringut. Esimese uuringu eesmärk oli hinnata maheporgandi saaki ja kvaliteeti võrrelduna tavatootmise tulemustega. Viljelusviiside võrdlemisel köögiviljakasvatuses on saagi ja kvaliteedi kohta saadud sageli vastukäivaid tulemusi, mis on enamasti seotud suuremate väetisenormide kasutamisega tavaviljeluse variantides. Doktoritöö käsitleb kahte erinevat väetamise süsteemi: (1) optimaalsete lämmastiku (N) normide kasutamine mõlemas viljelusviisis (TP1); (2) optimaalsest madalamate N normide kasutamine ainult mahetootmises (TP2). Kvaliteediuuringud sisaldsid porgandite suhkrute (TS), C-vitamiini, kuivaine (DM), N, nitraatide (NO3) ja pestitsiidide jääkide sisalduse määramist.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.25, 12:14
Kuldne tund ja nutikas tehnoloogia: tänapäeva farmid kasvatavad tervemaid vasikaid
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele