Autor: Andres Pulver • 19. mai 2022

Eesti kartulikuningas oli Virumaa mees Johan Rumberg

1910. aastal otsustasid kolm noort ärimeest - Johan Rumberg, Jüri Tiivas ja Jüri Ertsen ehitada Rakveresse oma tärklisevabriku. Sellest sai alguse Johan Rumbergi tee kartulikuningaks.
Johan Rumberg.
Foto: Tapa muuseum

Kampa võeti mõned rahakamad tuttavad, moodustati usaldusühing Rakvere Tärklisevabrikute Ühing Rumberg, Tiivas, Ertsen & Co, mille asutamise leping sõlmiti 9. oktoobril 1910 Peterburis, ja ehitati vabrik valmis.

Vabriku sisseseade oli algeline, töö toimus peamiselt käsitsi. Esimesel hooajal sai ühing 1276 rubla kahju. Vabrikut täiendati ja järgmine hooaeg tõi juba 3212 rubla puhaskasu.

Vähehaaval hakati plaanima teise vabriku ehitamist. 1917. aasta kevadel osteti Soomest 18 061 rubla eest uuele vabrikule seadmed. Asukohaks valiti Kadrina. Töötati välja ettevõtte põhikiri ja tööstus sai nimeks Eestimaa Põllusaaduste Ümbertöötamise osaühing “Viru”. Põhikiri registreeriti 8. augustil 1919 Eesti Ajutise Valitsuse poolt Tallinnas. Kadrina tärklisevabrik alustas tööd 1919. a sügisel.

Praegu pole enam ei Rakvere ega Kadrina tärklisevabrikut ja kartulikuningas Rumbergi nime mäletavad vaid üksikud.

Pikemalt saad lugeda Lääne-Virumaa Uudistest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960