Autor: Valli Loide, METK agrotehnoloogia valdkonna vanemteadur • 3. aprill 2023

Väetada või siiski ennem lubjata?

Selleks, et väetis oleks efektiivne, tuleb happelisi muldi lubjata. Muldade lupjamise tähtsust on võimatu üle hinnata.
Lubja vedu Jõgevamaal.
Foto: Dmitri Jersov

Peale selle, et väetiste kasutegur suureneb happesuse neutraliseerimisel, seotakse suurema saagiga rohkem süsinikdioksiidi (eCO2) atmosfäärist. Sealjuures on arvukate uuringute andmeid analüüsides leitud, et atmosfääri kõrgenenud eCO2 mõju taimede biomassile on kõige paremini seletatav taimede fosfori parema omastamisega ning et eCO2 muudab maapealset biomassi P kogumit ja kontsentratsiooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960