Autor: Põllumajandus.ee • 10. aprill 2023

Paul-Techi mullajaam: muld sulas ja soojenes märtsis kiiresti

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade märtsi andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi ning nende mõju taimedele. Ülevaatest selgub, et hoolimata jahedast kevadest sulas ja soojenes muld märtsis kiiresti.
Paul-Techi mullajaam: muld sulas ja soojenes märtsis kiiresti
Foto: Paul-Tech

Märtsi esimene pool oli külm ja lumine. Kõige jahedam oli 10. märtsi hommikul, kui meie jaamad mõõtsid Tartu- ja Jõgevamaal maapinna lähedal pea 30 miinuskraadi. Õnneks kattis põllutaimikut sel ajal lumi ja külm õhk mullatemperatuuri ei mõjutanud. Lõuna- ja Ida-Eestis oli maapind stabiilsemalt külmunud kui Lääne- ja Põhja-Eestis. Märtsi keskel tõusid ööpäeva keskmised õhutemperatuurid plusspoolele. Lumi ja muld sulasid seetõttu kiirelt. Kesk-Eestis, kus maapind oli õhemalt külmunud, mõõdeti 20. märtsil 8 cm sügavuses mullas üle seitsme kraadi sooja. Päike soojendas mulda tõhusalt. Kuu lõpp oli taas jahedam ja öiste külmade tõttu tekkis mullale kõva koorik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960