Autor: Põllumajandus.ee • 3. august 2023

Teadlane: keskkonna eest seisjad süüdistavad asjatult põllumehi, elu on palju keerulisem

Mihkel Kanguri ja Erik Moora Äripäeva raadiosaates „Kuum tool“ toimunud arutelus jäi kõlama mõte, et mullaviljakuse kaos on süüdi väetised ja taimekaitsevahendid ning päästerõngaks oleks sõnniku põllule vedamine. „Paraku püütakse nõnda väga komplitseeritud probleemi lihtsustada ja konkreetseid süüdlasi otsida. Tegelikkus on nagu alati palju keerulisem,“ kirjutas säästliku tehnoloogia teadur Jüri Liiv.
Süüa vajame me kõik - olgem austavad meie toidutootjate suhtes.
Foto: Unsplash

Humiinainete keemiaga viimased viisteist aastat tegelenud Tartu Ülikooli teadlane Jüri Liiv sõnas alustuseks, et ei maksa arvata nagu tahaks ta põlde taimekaitsevahenditega üle ujutada. „Väetiste kasutamine on aga paratamatu, sest vastasel korral sureks inimkond lihtsalt nälga. Tööstuslik „mahe“ tootmine ei ole laias plaanis jätkusuutlik, sest iga saagiga viiakse teatud osa taimetoitaineid põllult minema. Mahetootmises kompenseeritakse kadu naabruses asuva karjamaa arvelt, kus söövate lehmade sõnnik tasakaalustab minemaveetud osa. Paraku saavad aga ka sealt toitained otsa, küll pisut aeglasemat. See, mis aga linna viidud, ei tule tagasi, vaid jõuab üldiselt merre,“ selgitas Liiv taimekasvatuse põhitõdesid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960