Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. oktoober 2023

Suur fotogalerii: Järvamaal selgusid Eesti künnimeistrid

29.-30. septembril toimusid Järvamaal Säreveres 49. Eesti Künnimeistrivõistlused. Võistluste meistrite klassi tava- ja pöördadraga võitjad esindavad Eestit järgmise aasta künni maailmameistrivõistlustel.
Eesti künnimeistrid selgusid Järvamaal toimunud võistlusel.
Foto: Margus Ameerikas / Eesti Künniselts

Tänavused Eesti künnimeistrivõistlused toimusid Järvamaa Kutsehariduskeskuse põldudel. Esimesel päeval künti kõrrepõldu, teisel rohumaad.

2023. aasta künnimeister tavaatrade klassis on Raido Kunila (punkte kokku 438,5). Teise koha saavutas Kaspar Järvala (punkte 366,5) ja kolmanda Mark-Hubert Heil (punkte 264,5). Pöördatrade klassis oli võistlejaid kaks, esimese koha sai Priit Puuorg (punkte kokku 433,5) ja teise koha Indrek Mägi (punkte 315,5).

Tavaatrade võitja Raido Kunilale oli tänavune tiitel juba 15. Eesti künnimeistritiitel!

Vabaklassis künti vaid kõrrepõldu ja selle klassi parim oli Ivar Peedu (138 punkti), teise koha saavutas Hugo Mässak (127,5 punkti) ja kolmanda Jaan Robert Reiman (105 punkti).

Noorkündjad kündsid nii kõrrepõldu kui rohumaad. Künnivõistluse parimad noorkündjad olid Jaagup Kask (280,5 punkti kokku), Rasmus Runtal (273,5 punkti) ja Jürgen Paap (233,5 punkti).

Võistlusel oli eraldi ka vanatehnika klass, kus osales üks võistleja – Raimond Lepiste. Tema kündis rohumaad ja kõrrepõldu ning sai kokku 239 punkti.

Eesti Künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas pidas võistlust hästi kordaläinuks, seda nii ilma, võistlejate kui publiku osas. “Eesti Künniseltsi nimel tahan kiita Järvamaa Kutsehariduskeskust! Esmakordselt jõudsime kündmise Eesti meistrivõistlustega Järvamaa Türi valla kooli põldudele ja võistlused said väga heal tasemel peetud. Olustvere Maamajanduskooli tahan samuti kiita, sest nemad on partnerid, tänu kellele ka künniselts on suutnud Eesti meistrivõistluste traditsiooni elus hoida,” kommenteeris Ameerikas. Ta lisas, et koostööst võidavad kõik ja kasu on vastastikune - õpilastele on see hea kogemuste omandamise vorm nii künni õppeks kui suurürituste organiseerimiseks.

Künniseltsi eestvedaja sõnul olid künnimeistrid seekord teistest üle, aga noored kündjad on järjest paremad. “Tulevikus võib meistritel raskeks minna, uusi noori tublisid tegijaid on juurde tulemas. Taset tuleb tõsta,” sõnas ta.

Eesti Künnimeistrivõistlused 2023. Fotod: Margus Ameerikas / Eesti Künniselts

PANE TÄHELE!

Järgmised künnivõistlused:

13.-14. oktoober 2023 - kündmise maailmameistrivõistlused Lätis Kuldigas.

16.-17. august 2024 - kündmise maailmameistrivõistlused Eestis Tartumaal.

27.-28. september 2024 - 50. Eesti künnivõistlused Vändras.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960