Autor: Ants-Hannes Viira, Maaelu Teadmuskeskus • 1. aprill 2024

Viira: toidusüsteemi kliimajalajälje vähendamine pakub väljakutseid

Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja Ants-Hannes Viira aitab Kliimanõukogus mõista ja mõtestada, kuidas põllumajandus ja toidutootmine kliimaeesmärkide saavutamisega toime tuleb. Milliste väljakutsetega seisab sektor silmitsi ning kuidas neid lahendada, selgitab Viira lähemalt.
Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja Ants-Hannes Viira.
Foto: Juuli Nemvalts

Igale majandussektorile selge sihi ja vahe-eesmärkide andmine kliimaneutraalsuse suunas liikumiseks on üks kliimaseaduse eesmärke. Kliimapoliitika on seadnud eesmärgi, et põllumajandus üheskoos hoonete, väiketööstuse, jäätmekäitluse ja transpordiga (välja arvatud lennundus ja rahvusvaheline meresõit), peavad oma kasvuhoonegaaside (KHG) heidet vähendama 2030. aastaks 24% võrreldes 2005. aastaga. Kliimaseaduse koostamise protsessis käsitletakse aga põllumajandust osana kestlikust toidusüsteemist, mille KHG heide hõlmab ka põllumajanduses kütuste põletamist, põllu- ja rohumaa kasutust ja kasutuse muutusi ning biojäätmetest biogaasi tootmist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960