• 30.05.25, 06:25

Galerii: startis Tartumaa maitsete aasta

28. mail Tartus toimunud Tartumaa toidupiirkonna 2025 avakonverents ja pidulik avasündmus lükkasid Lodjakojast alguse saanud üritusega käima maitseseikluste aasta, mis toob kokku teadlased, tootjad, kokad ja poliitikud. Päeva fookuses olid piirkonna toidupärand, innovatsioon ja koostöö lasteaedade-koolidega.
28. mail toimus Tartus Lodjakojas Tartumaa toidupiirkonna 2025 avakonverents „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, hiljem siirduti lodjaga Suur Sume Emajõge avastama.
  • 28. mail toimus Tartus Lodjakojas Tartumaa toidupiirkonna 2025 avakonverents „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, hiljem siirduti lodjaga Suur Sume Emajõge avastama.
  • Foto: Mikk Otsar
Kolmapäeval, 28. mail toimus Tartus Lodjakojas Tartumaa toidupiirkonna avakonverents „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, mis tõi kokku Eesti toidumaastiku silmapaistvad teadlased, tootjad, toitlustajad, kokad ja omavalitsusjuhid. Arutelu keskmes olid Tartumaa toidutraditsioonide elustamine, toiduinnovatsiooni edendamine ja piirkondliku koostöö tugevdamine.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja toidupiirkonna projekti eestvedaja Kristiina Tammets tõdes avasõnades, et toidupiirkonna konverents andis sisulise hoo sisse kogu aasta vältavale programmile. „Tartumaa toidupiirkond on väga suure potentsiaaliga ning kõik meie sündmused toovad tähelepanu just kohalikele tegijatele, piirkonna rikkalikule toiduajaloole ja nutikale innovatsioonile,“ märkis Tammets. Tema sõnul on programm sündinud tihedas koostöös – konverentsile ja avasündmusele panustasid koguni üheksa kohalikku toitlustajat, mitmed joogitootjad ja tunnustatud tippkokad.
Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse meenutas, et tema ministriametiajal alustati selle ägeda traditsiooniga. „Täna tähistame juba kümnenda toidupiirkonna avamist, esimene piirkond oli Hiiumaa. Toona oli üritust korraldades õhus mõnus ärevus,“ meenutas Kruuse ja rõhutas, et need sündmused, mis aastatega kodumaise toidu propageerimiseks on tehtud, on omaette väärtus. ”Meil on Eestis väga omapäraseid toidupiirkondi ja nende tutvustamisega saame näidata kui erilisi maitseid meie tootjad suudavad toota. See üritus on hea võimalus ka piirkonna ettevõtjatele oma toodangut tutvustada, leida uusi kliente ja vallutada ka rahvusvahelist turgu,“ sõnas Kruuse.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Sirje Potisepp: Tartumaa toidupiirkonnaks nimetamine annab piirkonnale tähelepanu ja tõstab esile kohalikke tegijaid
„Toidupiirkonnaks nimetamise suurim väärtus on minu meelest see, et piirkond saab tähelepanu – nii oma traditsioonide kui ka tänaste ettevõtjate kaudu,“ kommenteeris Eesti Toiduainetööstuste Liidu juht Sirje Potisepp.
Tema sõnul on Tartumaal tugevad eelised: toidu- ja joogikultuuri pikk ajalugu, ülikoolid, kust tuleb teadmisi ja tööjõudu, ning tuntud ettevõtted nagu Salvest, A. Le Coq ja tippkokk Joel Ostrati loodud kaubamärgid. „Meil on kvaliteetset toorainet ja oskust seda väärindada – seda tuleb rohkem märgata ja väärtustada,“ rõhutas Potisepp, lisades, et toidutööstus aitab täna üha enam pakkuda inimestele mugavalt kodust kvaliteeti ja toiduelamusi.

Pidulik start lodjal Suur Sume

Pärast Lodjakojas peetud arutelusid liiguti pidulikule avasündmusele lodjal Suur Sume, kus osalesid teiste seas regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras, Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartumaa Omavalitsuste Liidu juht Jarno Laur ning Tartumaa Arendusseltsi juhatuse esimees Priit Lomp.
Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aasta eestvedaja Angela Nairis andis uuele toidupiirkonnale üle Eesti toidupiirkonna sümboliks oleva suure puidust kahvli, mis toidupiirkonna aastal pannakse välja Tartu infokeskusesse.
Üle anti Eesti toidupiirkonna sümboliks olev suur puidust kahvel, mis toidupiirkonna aastal pannakse välja Tartu infokeskusesse.
  • Üle anti Eesti toidupiirkonna sümboliks olev suur puidust kahvel, mis toidupiirkonna aastal pannakse välja Tartu infokeskusesse.
  • Foto: Mikk Otsar

Hea tahte kokkulepe

Üks tähtsamaid hetki õhtuses programmis oli hea tahte kokkuleppe allkirjastamine, millega Tartumaa omavalitsused lubasid panustada lasteaedades ja koolides toiduharidusse, õpilaskeskse toitlustuskorralduse edendamisse ning kohaliku, sealhulgas mahetooraine laiemasse kasutamisse. Oma allkirjad kokkuleppele andsid kõik piirkonna omavalitsusjuhid.
Oma allkirjad kokkuleppele andsid kõik piirkonna omavalitsusjuhid.
  • Oma allkirjad kokkuleppele andsid kõik piirkonna omavalitsusjuhid.
  • Foto: Mikk Otsar
TASUB TEADA
Emajõge on peetud Tartumaa toidukultuuri selgrooks juba sajandeid – jõe ääres on olnud kalaturud, suitsuahjud ja veskid. Nüüd saab see traditsioon väärikalt uue hingamise.

Maitsete aasta on alanud

Konverentsiga sai ametliku alguse ka mitmekesine toiduturismi ja -kultuuri sari „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, mis kestab detsembrini. Kogu aasta jooksul toimub üle 100 sündmuse – alates toidufestivalidest ja -töötubadest kuni haridusprogrammide ja mahetoidu turunduskampaaniateni.
Tartumaa valimine Eesti toidupiirkonnaks annab tugeva platvormi nii kohaliku toiduvõrgustiku nähtavuse suurendamiseks kui ka tulevikusihtidele. Pikemas plaanis nähakse sihiks ka Euroopa toidupiirkonna tiitli püüdmist.
Tartumaale anti üle toidupiirkonna tiitel. Fotod: Mikk Otsar
103 fotot
  • Tartumaale anti üle toidupiirkonna tiitel. Fotod: Mikk Otsar
  • Foto: Mikk Otsar
Vaata lisaks programmi ja sündmusi SIIT.

Seotud lood

Uudised
  • 27.05.25, 12:58
Homme antakse Emajõel avalöök Tartumaa maitsete aastale
Homme, 28. mail saab piduliku alguse Tartumaa maitsete aasta, kus regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras annab Tartumaale üle toidupiirkonna tiitliga kaasneva rändkahvli.
Uudised
  • 15.05.25, 10:19
Galerii: Raekoja plats täitus nädalavahetusel Tartumaa maitsetega
Möödunud nädalavahetusel tervitas tartlasi Suudlevate tudengite ette kaetud kohalikke maitseid täis toidulaud, mis tõi kohale sajad uudistajad.
Uudised
  • 30.12.24, 09:15
2025. aasta Eesti toidupiirkond on Tartumaa
Tuleva aasta toidupiirkonna tiitlit kannab Tartumaa. Jätkates Tartu 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna pärandit, loob maitsete aasta projekt Tartumaale võimaluse piirkonna tuntust veelgi tõsta ning tugevdada oma positsiooni kulinaaria ning toiduturismi valdkonnas.
  • ST
Sisuturundus
  • 22.05.25, 17:03
Toidujulgeolek põllul: viljasektor seisab uue reaalsuse ees
„Eesti viljasektor on jõudnud murdepunkti, kus sise- ja välisturud, poliitika ning ilmastikuolud kujundavad üheskoos seninägematut reaalsust,“ ütles Scandagra Eesti ASi viljaäri juht ja juhtkonna liige Marge Pähkel turuolukorda kommenteerides.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Tagasi Põllumajandus esilehele