• 08.09.25, 13:35

Fookuses seakasvatuse tulevik: kuidas hoida Eesti siga meie toidulaual?

4.-5. septembril toimus Läänemaal Roosta puhkekülas Seakasvatuse konverents 2025, mis tõi kokku sektori võtmeisikud, teadlased ja poliitikakujundajad. Kahepäevase konverentsi fookuses oli Eesti seakasvatuse roll toidujulgeolekus, majanduse ja regionaalarengu panus ning sektori tulevikuväljavaated.
Fookuses seakasvatuse tulevik: kuidas hoida Eesti siga meie toidulaual?
  • Foto: Pexels.com
Konverentsi avasõnad lausunud Anu Hellenurme, Eesti Tõusigade Aretusühistu juhatuse liige ja tegevjuht, rõhutas oma kõnes, et põllumajandus ei ole pelgalt majandusvaldkond, vaid osa Eesti kultuurist ja rahva iseseisvuse alus: „Rahvas, kes suudab end ise toita ja maal elu hoida, on tugevam ja iseseisvam. Ilma kodumaise tootmiseta ei säili ei meie pärandmaastikud ega toidutraditsioonid.“

Seotud lood

Uudised
  • 01.09.25, 12:45
Lihatööstused otsivad sigu mööda Eestit: “Keeruline. Kui mitte võimatu”
Tuleb välismaa poole vaadata
Sigade Aafrika katku levik on jõudnud olukorda, kus sealihatootjad otsivad mööda Eestit, kust vähegi saaks veel kodumaist toorainet. Samal ajal otsitakse liha ka välismaalt.
Uudised
  • 28.08.25, 13:24
Konkurent Eesti suurimas sigalas avastatud katkust: “Eesti sealihaga on nüüd olukord halb. See on fakt”
Lisatud ministri kommentaar
Eesti suurimale seakasvatajale Maag kuuluvas Eesti suurimas sigalas EKSEKO avastati katk – seal kasvatatakse üles ligi pooled Eesti sead, kes lähevad edasi nuumafarmidesse.
Uudised
  • 28.08.25, 13:01
Seakatk murdis Eesti suurimasse sigalasse
Pea 30 000 siga hukatakse!
Maag Agro Eesti suurimas seafarmis EKSEKO-s ja Nurme farmi järelevalvetsoonis asuvas Piiskopi farmis tuvastati sigade Aafrika katk (SAK). Hukkamisele läheb pea 30 000 siga.
Uudised
  • 05.09.25, 09:00
Maag Foodi juht: nii jätkates Eesti seakasvatus kaob. “See on fakt, mitte ähvardus”
Praegune seakatkupuhang sunnib küsima, kas Eestil on üldse vaja oma toidutootmist, kui see riigile korda ei lähe, kirjutab Maag Foodi juhatuse esimees, Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Silver Kaur.
  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.25, 12:14
Kuldne tund ja nutikas tehnoloogia: tänapäeva farmid kasvatavad tervemaid vasikaid
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele