Autor: Toomas Kelt • 14. september 2021

Sõir hakkab maailma vallutama

Sõir registreeriti ametlikult geograafilise tähisena, mis tagab toodetele kaitse jäljendamise ja väärkasutamise eest. Euroopa tuntuimad geograafilised tähised on näiteks Champagne ning Cognac.
Foto: Erakogu
Tänases saates "Kasvupinnas" on juttu Euroopa kliimapoliitikast ning 1. juunil Euroopa geograafilise tähise saanud sõirast.

Hiljuti avalikuks tehtud Euroopa kliimapoliitika eesmärk on vähendada süsinikuheitmeid, mis peab toimuma ka põllumajanduses. Sellest räägime Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja keskkonnavaldkonna juhi Riina Maruštšakiga.

On suur oht, et kliimaeesmärkide täitmine võib olla Eesti põllumeestele ränk ülesanne. Ühelt poolt kasvavad oluliselt nii tootmiskulud kui ka paljude vajalike toorainete, näiteks väetiste hind. Teisalt pole aga sugugi kindel, kas meie hinnatundlik tarbija on valmis kõrgema hinnaga toitu ostma. Või kolib toidutootmine maadesse, kus keskkonnanõudeid ja süsinikujalajälge nii teravalt ei jälgita? Konkreetseid vastuseid praegu veel ei ole. Põllumeeste esindusorganisatsioonid teevad aga selle nimel tööd, et üleminek ei oleks liiga ränk.

Saate teises pooles räägime sõirast – sellest Seto- ja Võrumaal valmistatavast kohupiimajuustust, mida ikka suurematel üritustel-laatadel pakutakse-müüakse ja mida iga endast lugupidav Võrumaa ja Setomaa perenaine oskab valmistada.

1. juunil jõudis lõpule üks väga suur ja pikaajaline sõiraga seotud ettevõtmine – nimelt sai sõir registreeritud geograafilise tähisena. Kas see suurendab nüüd tarbijate huvi sõira vastu ja kas sõir muutub nüüd tuntumaks, räägime Nopri talumeierei peremehe Tiit Niilo ja Setomaa arendaja ning toidukultuuri hoidja Inara Luigasega.

Saadet juhib Toomas Kelt.

Kuula saadet siit:

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960