Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Söötmisalane nõustamine robotfarmidele on ülioluline

Lüpsirobotite kasutuselevõtuga farmides on tekkinud vajadus robotfarmide nõustamise järele. Igal farmeril on võimalus koostöös Remediumiga suurendada oma äri efektiivust.

Kui vaadata asja laiemas plaanis, siis oleks vaja nõustamist juba ostueelses faasis, et millise firma lüpsirobotit osta ja millise varustusega. Täna on Eestis esindatud kõik maailmas enam levinud lüpsiroboteid pakkuvad firmad nagu Lely, DeLaval, Insentec ja BouMatic. Ideaalis oleks parim lahendus, kui koos lüpsiroboti soetamisega kaasneks ka söötmisalane nõustamine. Olukord turul näitab, et selleks on piisavalt vajadust. Kuniks sellist terviklahendust veel ei pakuta, ei pea farmerid oma murega üksi jääma. Appi tuleb AS Remedium, kes pakub täna robotfarmidele söötmisalast nõustamist, kuna vastavad teadmised ja kogemused on Remediumi ekspertidel olemas.

Lisaks söötmisalasele nõustamisele pakub Remedium Eesti piimakarjakasvatajatele ka  erinevaid tootelahendusi, mis on välja töötatud spetsiaalselt lüpsirobotites kasutamiseks.

Näiteks energiasööt Acetona Energy vedelsööt, mis sobib erinevatesse robotitesse ja mis ei ummista pumpasid ja sõelasid. Kuna robotist on võimalik igat lehma individuaalselt sööta, siis soovitame Acetona Energy vedelsööta anda poegimisjärgselt kuni 50 päeva tavapärase 30 päeva asemel. Seda eeldusel, et lüpsirobot on varustatud vedelsöötmist võimaldava seadmega.

Acetona Energy vedelsööt on Acetona tootesarja uuenduslik ja ainulaadne toode piimalehmadele poegimisaegseks perioodiks. Maitsev kõrge energiasisaldusega vedelsööt on väljatöötatud veresuhkru optimeerimiseks laktatsiooni alguses.

Acetona Energy vedelsööda koostis on spetsiaalselt välja töötatud kasutamiseks lehmadele üleminekuperioodi ajal ja kuumastressi korral.

Hea energiatasakaal ja piisav veresuhkru tase peegelduvad järgmistes näitajates:

Suur energia suhtes korrigeeritud piimatoodangHea viljakusTõhus ainevahetusTerved lehmad

Näiteks Soomes on enam kui 500 robotfarmi, kellest 200 farmi kasutab Acetona Energy SIIT.

Tulles tagasi lüpsiroboti ostmise juurde, siis lähtutakse tihtilugu lüpsiroboti ostmisel ennekõike hinnast ega vaadata funktsionaalsust. Selline lähenemine viib pahatihti selleni, et farmer peab pärast mõned lisad juurde ostma, mis suurendab omakorda investeeringu maksumust. Seetõttu vajaksidki farmerid, kes plaanivad soetada lüpsiroboti, söötmisalast nõustamist juba ostueelses faasis.  

Siin tulevadki esile Remediumi eelised, kes suudab täna pakkuda probleemile kompleksseid lahendusi. Edendamaks Eesti piimakarjakasvatust, on Remediumi eksperdid välja töötanud ja rakendanud neljast programmist koosneva süsteemi, mis vaatlevad piimafarmi tervikuna ja tagavad piimafarmi efektiivsuse kasvu:

1. Haiguste ennetamise ja ravi programm

2. Veiste söötmis- ja pidamisprogramm

3. Alta Eesti taastootmisprogramm

4. Piimakvaliteedi programm

Lisaks eelpool nimetatud programmidele on Remediumil täna võimalus hinnata farmis kohapeal silo kvaliteeti. Selleks kasutavad Remediumi veiste söötmiseksperdid   igapäevatöös farmis kohapeal AgriNIR™ söödaanalüsaatorit, millega on võimalik määrata kuivainet, toorproteiini, ADF, NDF, tärklist ja toorrasva. Antud seadme tulemustest lähtuvalt on võimalik teha üsna kiiresti ja täpselt söödaratsioon.

Vaata AgriNIR™-i tutvustavat lühivideot SIIT.

Kokkuvõtteks

Kõike eelnevat kokku võttes on igal farmeril võimalus koostöös Remediumiga suurendada oma äri efektiivust. Remediumi eksperdid pakuvad selleks kaasaegseid tootelahendusi, põhjalikke valdkonnapõhiseid teadmisi ja kompetentset nõustamist.

Kui tunnete vajadust söötmisalase nõustamise järele ning soovite AgriNIR™ söödaanalüsaatoriga kiiret analüüsi oma farmi ratsioonidele, võtke ühendust:

Margus Kesa, veiste söötmise ja pidamise ekspert

AS Remedium, mob: 5884 8891, [email protected]

Veiste söötmise ja pidamise ekspert Margus Kesa on lõpetanud Eesti Maaülikooli loomakasvatuse eriala. Margus tunneb loomakasvatusvaldkonda peensusteni, sest lisaks teoreetilisele baasile on tal ligi 20-aastane praktiline töökogemus söötade ja söötmisalase nõustamise osas.

Margus on aktiivne ja teadmishimuline, huvitudes üha uutest võimalustest, seadmetest ja vahenditest, mis aitavad Eesti loomakasvatajatel oma äris efektiivsust saavutada. Hobideks on kalal käimine ja mesindus.

Rohkem infot AS Remedium kodulehelt: www.remedium.ee

 

Vaata lisa: Remediumi veiste söötmis- ja pidamisprogramm

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960