Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 3. juuni 2021

Lämmastikugeneraatori kasutamine tööstuses on ohutu ja annab korraliku kokkuhoiu

Lämmastikugeneraator on mugav, soodne ja ohutu lahendus suruõhust vajaliku kvaliteediga gaasi tootmiseks. Seadmete tasuvusaeg jääb mõningatel juhtudel vaid mõne kuu, enamasti 6–24 kuu piiresse. Lämmastikugeneraatorit omava ettevõtte igakuised kulud on rendikuludest kuni 90% väiksemad.

Lämmastik on tööstuses lihtsalt toodetav väärisgaas, varasema nimetusega inertgaas. Väärisgaasid on tüüpiliselt väga madala reaktsioonivõimega, välja arvatud ekstreemsetes tingimustes. Inertsuse tõttu saab neid kasutada keskkondades, kus soovitakse vältida keemilist reaktsiooni.

Lämmastikugeneraatori lahendusi on mitmeid – Kompressorikeskusest võib soetada ainult generaatori aga ka „võtmed-kätte” lahenduse. Tänapäeva lämmastikugeneraator on hea alternatiiv gaasifirmadele, sest ära jäävad tülikad gaasitarned, suured mahutid õues või silindripakettide liigutamine ning nendega kaasnevad kulud ja riskid. Suurim võit tuleb aga gaasi kuupmeetri hinnas.

Foto: Kompressorikeskus
Foto: Kompressorikeskus

Hea näide on elektroonikatööstuse Enics Eesti ASi tootmiskompleks Elvas, mida varustab kõrgetele nõuetele vastava kvaliteetse lämmastikuga Kompressorikeskuse monteeritud ja paigaldatud konteinerjaam. Jaam on varustatud täiusliku juhtimisautomaatikaga, mis on jälgitav ja juhitav interneti kaudu. Veel paigaldati tootmisse uus ja kvaliteetne lämmastikutorustik ning regulaatorid täpseks lämmastiku rõhu reguleerimiseks. Lisaväärtusena on konteinerjaamas olevad kompressorid varustatud plaatsoojusvahetitega, kus kompressoriõli kütab nii tarbe- kui ka küttevett.

Lämmastikugeneraatorit kasutatakse enamikus tööstuse valdkondades nagu elektroonika, energeetika, toidutööstus, meditsiin ja parfümeeria, metallitööstus, puidutööstus, transport, militaar, keemiatööstus, harrastus ja hobid jne. Generaatori võtmesõnadeks on kompaktne, energiasäästlik, investeeringu kiire tasuvusaeg ning madalad kulud võrreldes vedela lämmastikuga.

Mahuti 10m3 lämmastikule
Foto: Kompressorikeskus

„Võtmed-kätte” lämmastikujaama vajadus:

● Tootlikkus 173 m3/hr

● Kasutusrõhk 8,0 bar(g) N2 r

● Puhtus 99,99% => 100 ppm

Investeering „võtmed-kätte” lämmastikujaama puhul:

● Jaam koos hoolduskuludega

● Soojustagastus

● Alusplats

KOKKU: 343 400 €

Kulud tänasel päeval veeldatud lämmastikule: 19 600 € / kuu

Kulud „võtmed-kätte” lämmastikjaama puhul: 11 400 € / kuu

Kokkuhoid „võtmed-kätte” lämmastikjaama puhul:

● 8800 € / kuu

● 105 600 € / aasta

Tasuvusaeg „võtmed-kätte” lämmastikjaama puhul:

● 3,2 aastat

● Lisaväärtusena soojusenergia tagastus tarbevee tootmisse kuus 11 MWh => 630 €

Külasta ka Kompressorikeskuse e-poodi: https://pood.kompressorikeskus.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960