Autorid: Bayer OÜ, Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. aprill 2022

Kevadine õigeaegne haigustõrje paneb vundamendi teravilja edasisele saagikusele

Eesti on küll väike, kuid talveolud piirkonniti väga erinevad ning pikaleveninud talv ja paks lumekiht tegi nii mõneski maakonnas taliviljale palju kahju. Veel pole aga hilja oma saaki kaitsta, sest edukas taimekasv saab alguse heast väetamisest ning tervest taimest. Seetõttu on õige aeg võtta ette T1 haigustõrje, millega luuakse taimedele tugev vundament saagi moodustamiseks.
Talinisu põld Lõuna-Eestis.
Foto: Erakogu

„Esmapilgul tundus, et tänavune talv möödus põllumeeste jaoks üllatavalt hästi. Mõeldes sellele, et üle mitme aasta oli lumevaiba paksus erinevates Eesti piirkondades enam kui pool meetrit, avanes lume sulades põldudelt üpriski hea vaatepilt ning tundus, et taliteraviljad ja talirapsid olid talve ilusti üle elanud,” ütleb Bayer OÜ suurklientide juht Eestis, agronoom Karel Kaldoja.

Siiski oli lume sulades veel vara põldudele lõpliku hinnangut anda, sest metsaservades püsis lumi kauem ning põldudel olid veeloigud. Ja nii selguski Kaldoja sõnul, et Eestis on osad taliteraviljad kahjustada saanud – rohkem Võru-, Valga- ja Viljandimaa piirkondades. Taliteraviljadele avaldas mõju liiga paks lumevaip, mis põhjustas haudumist. Eesti on küll väike, kuid talveolud piirkonniti väga erinevad.

Mida teha, kui pilt põllul liigset optimismi ei tekita?

Esimese tegevusena viskavad põllumehed kevadel oma põldudele pilgu peale, et hinnata talvitumist ning potentsiaali heaks saagiks. „Arvestades, et sügis oli jahe ning paljud taliviljad jäid arengus väga väikeseks ja taimede tihedus madalaks, võib mõne põllu puhul tunduda vajalik ümberharimine, ei tasu sellega kiirustada,” sõnab Kaldoja. „Pilt võib veel palju muutuda pärast esimest väetusringi ning sooja vihma, mis elu põllul käima lööb. Varasemalt on kevaded olnud kohati liiga põuased ning ümberkülvid jäid kuiva kätte, mistõttu kahetseti ümberkülvi ning leiti, et hõredapoolne talivili oleks andnud sama saagi lisakulutusi tegemata.”

Taliteraviljade puhul on väga oluline teha õigel ajal esimene haigustõrje ehk T1 pritsimine. See tuleks teostada esimese või teise kõrresõlme faasis (BBCH31-BBCH32) või esimeste haigustunnuste esinemisel. Liiga vara T1 pritse puhul võib agronoomi sõnul juhtuda, et haigustõrje toime ei kesta ajaliselt lipulehe faasini, ning enne T2 pritseringi tegemist on haigused juba taimes võimust võtnud. Lisaks sellele on liiga varajases faasis taimed veel liiga väikese biomassiga ning imendunud toimeaine hulk jääb taimede kasvades järjest lahjemaks.

„Edukas taimede kasv saab alguse heast väetamisest ning tervest taimest. T1 haigustõrjega loome taimedele tugeva vundamendi saagi moodustamiseks. Valides kahe efektiivse fungitsiidi Inputi ja Input Triple vahel, soovitame Inputi kasutada põldudel, kus on probleeme teraviljade juure- ning võrsehaigustega. Need tulenevad enamasti viljavaheldusest, näiteks teravili-teravilja järel kasvatamisest,” annab Kaldoja nõu.

Fungitsiid Input on laia toimespektriga süsteemne fungitsiid, kaitsva ja raviva toimega juurestikku, lehti ja viljapead kahjustavate haiguste vastu tali- ja suvinisul, tali- ja suviodral, rukkil ja tritikalel. See on väga tõhus võrsehaiguste kompleksi, eriti silmlaiksuse tõrjel, samuti tõrjub efektiivselt jahukastet. Inputil on füsioloogiline mõju taimede ainevahetusele, klorofülli tootmisele ja saagi moodustumisele.

Kui aga tegemist on varajaste teraviljasortidega, mis nakatuvad kergelt jahukastesse, on soovitatav kasutada fungitsiidi Input Triple, sest sellel tootel on eriti tugev mõju jahukaste ennetamiseks ja tõrjumiseks. Input Triple on laia toimespektriga ja pika toimeajaga süsteemne fungitsiid võrseid ja lehti kahjustavate haiguste vastu tali- ja suvinisul, tali- ja suviodral, talirukkil ning suvi- ja talitritikalel.

„Lisaks on mõlemal tootel väga tugev mõju erinevatele teistele haigustele, näiteks helelaiksusele, pruunlaiksusele ja fusarioosidele,” ütleb Kaldoja. Ta lisab, et neil põllumeestel, kes ei tahaks eriti T1 haigustõrjele panustada ning soovivad teostada T2 pritsimist lipulehe faasis, tasub mõelda sellele, et olenemata pinnasest tuleb kvaliteetne maja ehitada tugevale vundamendile. „Vastasel juhul hiljem seinu ja katust paigaldades võib see kehva vundamendi tõttu lihtsalt kokku kukkuda. Hea ja kvaliteetne saak tuleb ikka tervest taimest!”

Kõik artiklis mainitud taimekaitsevahendid osalevad Bayeri "Kindlusta saak 2023" kampaanias, mis kestab kuni 31. detsembrini 2023. Auhindadeks on Hedon Spa&Hotel, Euronics poe ja Reisibüroo kinkekaardid. Kampaanias osalemiseks tuleb täita registreerimisvorm ja esitada ostu kinnitavad dokumendid. Küsimuste tekkimisel võtke julgelt ühendust telefonil +372 603 1306 või e-postiaadressil [email protected].

Vaata ka www.cropscience.bayer.ee

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960