21. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed pääsevad pindalatrahvist

Eile põllumajandusministeeriumis toimunud pressikonverentsil tunnistas minister Ester Tuiksoo, et PRIA tegevus tootjate informeerimisel oli ebapiisav ning kuna tootjad ei teadnud aastatel 2004-2005 täpselt, millised pinnad on toetusõiguslikud, ei nõuta taotlejatelt tagasi kogu toetussummat.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel valminud auditist selgus, et tootjate informeerimisel esines vajakajäämisi, millest tulenesid ka tootjapoolsed eksimused toetuste taotlemisel, kirjutab Äripäev.

"Auditist tulenevalt ei saa tootjaid karistada ning PRIA ülesandeks on muuta ära tehtud otsused sanktsioonide rakendamise osas," teatas Tuiksoo ning lisas, et tegemist ei ole poliitilise otsusega.

Nendelt pindadelt, mis auditi järgi pole toetusõiguslikud, nõutakse trahv siiski sisse. Samas möönis põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup, et ka auditit läbi viinud eksperdid jäid mitmel juhul erinevatele seisukohtadele. "Praegu me kasutame siiski tootjatele sõbralikumat käsitlust," lisas ta.

Oopkaup tunnistas, et selles, et Euroopa Ühendus auditi tulemusi täielikult ka aktsepteerib, sajaprotsendilist kindlust ei ole. "See toetuste maht, mille Euroopa Ühenduse audit võib vaidlustada, ei tohiks olla eriti suur, see peaks jääma alla 2% vaidlusalustest taotlustest," selgitas ta.

Oopkaubi sõnul on kujunenud olukord tingitud ametnike, tootjate ja konsulentide ebapiisavatest infovahetusest ning mõningatel juhtudel ka Euroopa Ühenduse kehtestatud napisnalistest reeglitest. Küsimusele, kas selliseid arusaamatusi on võimalik edaspidi vältida, vastas Oopkaup, et tema isiklikul hinnangul ei ole see kunagi sajaprotsendiliselt võimalik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960