2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumeeste toetusi kärbiti 200 miljonit

Riigikogule esitatud järgmise aasta riigieelarves on kärbitud põllumeeste täiendavaid otsetoetusi (top-up) 780,7 miljonilt kroonilt 545,4 miljonile kroonile, samas kõik ELi toetused jäävad alles.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder lubas Eesti riigieelarvest Euroliidu otsetoetustele lisaks makstavate toetuste eest võidelda n-ö viimse veretilgani, ometi tuli tal kaotust tunnistada, kirjutas Maaleht.

"Loomulikult seisin põllumajandusministrina põllumeestele lubatud top-upi eest, aga üldises säästuolukorras tuli meie ministeeriumil teha koguni kaks suurt kärbet - üks oli top-up ja teine meie valitsemisala allasutuste tegevuskulude vähendamine 8%," selgitab Helir-Valdor Seeder Maalehele.

Säästuoludes saime ikkagi päris hea eelarve, nii et põllumeestel pole mingit põhjust meeleheiteks, ütleb Seeder, kelle sõnul jõuavad põllumeheni kõik ELi toetused, samuti riigipoolne kohustuslik kaasfinantseerimine, mis on 460 miljonit krooni.

Seederi kinnitusel on üks kindel - ühekordset poliitilist ikaldustoetust enam ei tule, sest ELi muutunud riigiabireeglite tõttu pole võimalik ikaldustoetust enam maksta. "Nii et see põhjus on pigem juriidiline kui rahaline," väidab minister.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960