Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakarjakasvatajad plaanivad 99 miljoni euro eest investeeringuid

Väikesearvuliste piimakarjade kasvatajad plaanivad perioodil 2013-2020 investeerida erinevatesse objektidesse veidi enam kui 99 miljonit eurot.

Uuringu tulemuste põhjal on kõigi 577 väikesearvulise piimakarjakasvataja prognoositav investeeringute maht 2020. aastani veidi üle 99 miljoni euro. Erinevate objektide lõikes on investeeringute jagunemine kujutatud allolevas tabelis.

Tabel 1 Valimi ja üldkogumi poolt tehtavate investeeringute prognoos

Kõige suuremaid investeeringuid kavandatakse loomakasvatusehitistesse ning nende osakaal kogu investeeringutest on enam kui 76%. Ligi 10% kõigist investeeringutest moodustavad investeeringud lüpsirobotisse. Kõige vähem kavatsetakse investeerida liha-veisekasvatusse.

Uuringu valimisse kuulunud 353 väikesearvulisest piimakarjakasvatajast 145 (41%) kavatseb lähiaastatel ehk kuni aastani 2020 jätkata piimatootmisega samas mahus, 66 tootjat (19%) kavatseb tootmist suurendada. Vastanutest 101 (28%) kavatseb piimatootmise lõpetada ning 41 (12%) jätkata tootmisega väiksemas mahus.

Piimatootmise lõpetamise põhjustena nimetasid tootjad liigset töömahukust, kõrgeid kulusid (sh kasvav sööda hind)  ning madalast piimahinnast tingitud väikest tulu. Mida suurema karjaga on tegemist, seda suurem on vajadus tööjõu järele, selle leidmine on aga keeruline.

Piimatootmise asemel kavatsevad umbes pooled vastanutest jätkata mõne muu põllumajandustegevusega, eelkõige lihaveisekasvatusega, kuid ka taimekasvatusega.

Uuringu valimisse kuulus 353 väikesearvulist piimakarjakasvatajat, mis oli ca 61% kõigist jõudluskontrolli tegevatest 3-100 lehmaga piimakarjadest. Uuringu teostas põllumajandusministeeriumi tellimusel konsultatsioonifirma Advisio OÜ ning seda rahastati MAK 2007–2013 vahenditest. Samalaadset uuringut varem teostaud ei ole.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960