Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus jahiseaduse eelnõu jõuab Riigikogu täiskogu istungile

Riigikogu keskkonnakomisjoni eilsel istungil oli põhjalik arutelu uue jahiseaduse eelnõu üle.

Seda on ettevalmistatud viimase nelja aasta jooksul koostöös asjaomaste instantsidega. Ettevalmistuse käigus on jõutud nii jahimeeste kui ka maaomanike huvide tasakaalustatud arvestamiseni. Eelnõuga pakutakse asjaosaliste tõstatud jahinduse probleemidele terviklik ja tasakaalustatud lahendus, millega soovitakse suurendada nende kindlustunnet.

Eelnõu vastuvõtmisel seadusena laheneb ka antud hetkel päevakorras oleva 64 rendijahipiirkonnaga seotud probleemid.

Valitsuse esitatud jahiseaduse eelnõu sätestab jahipiirkonna moodustamise ja kasutamise, jahiulukite seire, küttimismahu ja -struktuuri ning muud jahipidamise alused, määrab kindlaks jahipidamisõigust tõendavad dokumendid, sätestab jahiulukite tekitatud kahju hüvitamise ning riikliku järelevalve ja vastutuse. Seaduse jõustumine on kavandatud 2013. aasta 1. märtsile. Jõustumistähtaja valikul on arvestatud kehtivas jahiseaduses sätestatud jahipiirkondade moodustamise tähtaegadega, samuti sellega, et seaduse jõustumine langeks kokku jahiaasta algusega, milleks on eelnõu § 8 kohaselt 1. märts.

Uut jahiseaduse eelnõu tutvustas komisjonile keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

„Uus jahiseaduse eelnõu on keskkonnakomisjonile alanud kevadistungjärgu üks olulisemaid eelnõusid ja seda menetletakse vajaliku põhjalikkusega kõikide osapoolte osavõtul,“ rõhutas komisjoni esimees Tõnis Lukas ja lisas: „Kui kehtiva jahikorraldusega on eriti rahul jahimehed, kes nimetavad seda Euroopa parimaks jahiseaduseks, siis keskkonnakomisjoni eesmärk on teha seadus selliseks, et ka maa ja metsaomanikel oleks võimalik kaasa rääkida nende maal ja metsas toimuvate tegevuste juures, saades vajadusel korralikku kompensatsiooni.“

Komisjon tegi ettepaneku lülitada eelnõu esimene lugemine täiskogu  23. jaanuari istungi päevakorda ja lõpetada esimene lugemine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960