Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajate Keskliit: maaelutoetused on veelgi olulisemad kui otsetoetused

Keskendumine üksnes otsetoetustele tooks tulevikus kaasa pöördumatuid negatiivseid tagajärgi kogu Eesti ühiskonnale.

Eestimaa Talupidajate Keskliit saatis EV peaministrile avaliku pöördumise seoses eelseisval Euroopa Ülemkogul arutusele tuleva ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) eelarvega.

ETKL-i pöördumine annab täiendavaid selgitusi ÜPP II samba ehk maaelutoetuste eelarve olulisusest põllumajanduspoliitikas ega ole vastuolus Balti põllumajandusorganisatsioonide ühispositsiooniga otsetoetuste ühtlustamiseks.

Talupidajate Keskliit peab äärmiselt oluliseks, et koos ÜPP I samba ehk otsetoetuste kasvuga peab proportsionaalselt tõusma ka ÜPP II samba ehk maaelutoetuste maht. Senini on meedias olnud fookuses vaid otsetoetuste küsimus ja varju on jäänud põllumajanduspoliitika II samba küsimused. Eesti oludes moodustavad maaelu toetused käesoleval perioodil ligikaudu 50% kogu ÜPP eelarvest ja keskendada kogu tähelepanu üksnes otsetoetustele on seega kahetsusväärselt ühekülgne. Põllumajanduspoliitikat tuleb käsitleda ühtse tervikuna, kus mõlemal sambal on oma roll ning seetõttu ei tohi ei avalikkuse ega ka peaministri tähelepanu köita üksnes otsetoetused.

Maaelule ja põllumajandusele tervikuna on talupidajate arvates maaelutoetused veelgi olulisemad kui otsetoetused. Otsetoetustel ja nende kiirel tõusul on ka oma varjuküljed, mida avalikkus paraku ei teadvusta ning üksnes maaelutoetused suudavad tasakaalustada ja pehmendada mainitud varjukülgede mõju. Olukord, kus poliitikasuunamise „tööriistad“ on ÜPP II sambas, raha aga I sambas oleks äärmiselt ebasoovitav ja tooks pikas perspektiivis kaasa pöördumatuid negatiivseid tagajärgi kogu Eesti ühiskonnale.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960