Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuleohutuse konverents annab põllumehele juhised

Konverentsil võetakse arutluse alla tuleohutuse vallas tehtud seadusemuudatused ja räägitakse kuidas koostada tuleohutusaruanne. Päev kutsub kokku erinevad spetsialistid, et pakkuda kuulajatele vajalikku igakülgset teavet.

Konverentsil räägime seadusega kehtestatud kohustustest esitada enesekontrolli tuleohutusaruanne. Selgus, et eelmisel aastal esitatud aruannetes on veel palju lünkasid ja aruannete sisuline pool vajab tublisti täiendamist.  Selle aasta alguses muutusid nõuded automaatse tulekahjusignalisatsiooni hoolduse korraldamiseks, mõned tingimused läksid isegi leebemaks.

Vabatahtlike päästjate tegevus on riigi poolt soositud aga eeldab tihedamat koostööd ettevõtetega. Kuidas ettevõtted peaks koostööd tegema Päästeametiga (tule)õnnetuskohal selgub juba konverentsil.

Räägime kuidas korraldada evakuatsiooniõppust ja sellest, et tuleohutusele kulutatud summad võivad olla mõnikord päris suured. Kuidas hoida tasakaalu nõuete täitmise ning vajaminevate ressursside vahel tuleb vestlusringis kindlasti arutlusele.

Kindlasti annab päevale juurde see, et kohal on spetsialistid erinevatest ettevõtetest aga teema on kõigil üks - tuleohutuse tagamine ettevõtetes.

Äripäev korraldab juba teise Tuleohutuse Aastakonverentsi  hotellis Viru 10. aprillil 2013. Konverentsile ootame ettevõtete tuleohutuse eest vastutavaid isikuid, tootmis- ja turvajuhte, sest päeva jooksul käsitletavad teema aitavad tõhustada ohutusele suunatud tegevusi.

Päevakava:

9.50 – 10.00 Konverentsi sissejuhtaus. Konverentsi moderaator Tuleohutusekspert Toomas Randmaa OÜ tegevjuht Toomas Randmaa

10.00 – 10.30 Milline on täna päästeameti reageerimisevõimekus ja mida oodatakse ettevõttelt? Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu

Tänane pääste eesmärk (Päästeseaduse alusel), päästekomandode arv ja paiknemise põhimõtted; päästemeeskonna kohalejõudmise kiirus, meeskondade võimekus (sh elupääste suutlikkus), läbiviidud struktuurireformide vajalikkus. Milline on vabatahtliku pääste tänane tegevusvõimekus? Miks peaks ettevõtja soosima töötaja tegevust vabatahtliku päästjana või toetama kohalikku vabatahtlikku päästeüksust? Riigi vastutus juhul kui päästemeeskond ei jõua õigeaegselt õnnetuskohale.

10.30– 11.45 Ettevõtete enesekontrolli tuleohutusaruanne ja juba muutunud nõuded. Kahjuennetus OÜ tuleohutusekspert Aivar Põlda

Millised organisatsioonid peavad esitama tuleohutusaruande, rõhuasetusega kogunemisruumide ja kogunemishoonetega organisatsioonidel ning tööstus- ja laohoonetel ning ohtlike ettevõtete ehitistel? Kuidas määratakse hoone kasutajate arv, mis on püsikasutus, mis on mitmekorruseline kogunemisruum, kuidas käsitleda aruandekohuslust segakasutusviisiga hoones (nt osa hoonest büroo, osa piirpindala ületav kogunemisruum, osa tööstus- ja laohoone)? Aruande koostamisel enamlevinud vead. Enesekontrolli tuleohutusaruande täitmisele peavad eelnema vajaliku tegevused, millised?

11.45 – 12.00 Millised on uued nõuded automaatse tulekahjusignalisatsiooni hoolduse korraldamisel? Siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna nõunik Martin Lambing (videointervjuu)

21.01.2013 hakkas kehtima Siseministri määrust nr 1 "Nõuded tulekahjusignalisatsioonisüsteemile ja ehitised, kus tuleb automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi tulekahjuteade juhtida Häirekeskusesse" sh uued hooldustööde üleandmise aktid, nende koostamise ja tellijale esitamise tähtaeg, Häirekeskusega ühendatud hoonete nõuete leevendused.

12.00 – 13.00 Lõuna

13.00 – 13.30 Kuidas kooskõlastada evakuatsiooniõppuste läbiviimist Häirekeskusega? Häirekeskuse peadirektori asetäitja Eva Rinne

Kuidas iga-aastase evakuatsiooniõppuste läbiviimise kohustusega organisatsioon kooskõlastab õppuse toimumise Häirekeskusega? Kas on tegemist kohustusliku tegevusega? Millised on kooskõlastamise vorminõuded (kirjalik või suuline)? Millised andmed tuleb Häirekeskusele edastada? Kuidas vältida eritalituse põhjuseta väljasaatmist õppuse läbiviimisel?

13.30 – 14.00 Ettevõtte (esindaja) ja päästemeeskonna koostöö (tule)õnnetuskohal Päästeameti Põhja Päästekeskuse Reageerimisbüroo vanemoperatiivkorrapidaja Mart Sild

(Tule)õnnetuskohale saabudes ootavad päästjad, et ettevõtte esindajad suudavad anda neile vajalikku informatsiooni. Algab see juba teavitusest kuidas objektile saabuda, millised on sissepääsud ja kas toimivaid asukohaplaane on päästjatele anda.

14.00 – 14.20 Kohvipaus

14.20 – 14.50 Kuidas organisatsioon saab kontrollida tuleohutusnõuete täitmist? Pärnu Haigla riskijuht Enn Eberg (läbirääkimisel)

Tuleohutuse seadus sätestab organisatsiooni juhtkonna kohustuse kontrollida tuleohutusnõuete täitmist: Kuidas peaks see olema korraldatud tuleohutusaruande esitamise kohuslastel? Kes peaks seda teostama? Millises ulatuses? Kas kontroll peab olema dokumenteeritud? Milliseid järeldusi peab tegema kontrolli tulemustest? Millised abimaterjalid on kontrolli teostajal täna kasutada? Milline on kontrolli teostaja vastutus?

14.50 – 15.20 Mis tähendab olla vabatahtlik päästja? Siseministeeriumi nõunik Tõnis Lepp

15.20 – 15.50 Vestlusring teemal: Kuidas saavutada tasakaal tuleohutusnõuete täitmiste ja nõuetele kuluvate ressursside vahel?

Osalejad:

Arhitektibüroo Tõnis Tarbe OÜ, Tõnis TarbeKahjuennetus OÜ tuleohutusekspert Aivar PõldaPäästeameti Põhja Päästekeskuse Reageerimisbüroo vanemoperatiivkorrapidaja Mart SildVestlusringi juhib moderaator Toomas Randmaa

15.50 – 16.00 Konverentsi lõpetamine

Konverentsi info:

Tuleohutuskonverentsi hind kuni 03.04.2013 179 eurot (km-ga 214,80 eurot).

Hind alates 04.04.2013  229 eurot (km-ga 274,80 eurot).

Registreerides korraga ühest maksjaettevõttest kaks või enam osalejat kehtib lisasoodustus 10%.

Lisainfo ja registreerimine veebilingilt SIIN

ja telefonil 667 0106 või [email protected]

Vaata, kes on juba registreerunud:

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960