Autor: Evelyn Tõniste • 13. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maale elama? Miks mitte!

Algatuse "Maale elama" eesmärk ei ole kedagi linnast ära meelitada, vaid püüda aidata neid linnainimesi, kelle kuklas tiksub mõte - tahaks maale!

Möödunud aastal Soomes toimunud messilt inspiratsiooni saanuna sündis paari inimese peas mõte, et ka Eestimaa aktiivsed külakogukonnad võiksid endast teada anda ja inimesi maale elama kutsuda. Küla eestvedajatel on ligipääs infole, mida uus elanik vajab -elupaigad, kooli, lasteaia ja muude teenuste kaugus ja kvaliteet, huvitegevus, kohalikud tootjad ja meistrimehed. Pealegi saavad nad uuselanikke kaasata küla suhtlusvõrgustikku ja anda nõu praktilistes küsimustes.

Kuna tegemist on uudse lähenemisega Eestis, valiti katseprojekti Lõuna-Eesti vallad ja külakogukonnad, kus projekti eestvedajad ise elavad ja töötavad. Nüüdseks on Kodanikuühiskonna Sihtkapitali rahastatud projekti abil korraldatud kaheksa koolitust ja seminari kogukondadele. Tihti on ju nii, et argirutiinis me ei mõtle selle peale, miks me elame nii nagu elame ja miks me elame seal, kus me elame. Olles oma kodukoha väärtused endale teadvustanud, on palju lihtsam neid teistelegi edasi anda.

Kui süda kutsub maale. Projekti sihtgrupp maakogukondade kõrval on linnainimesed. Aga mitte kõik neist, sest paljud ongi linnas rahul ja õnnelikud. Nii see peakski olema. Seega soovib algatus abistada neid linnainimesi, kes on juba maale kolimisele mõelnud. Praegused hoiakud ühiskonnas seda mõtet kahjuks väga ei toeta ning palju on hirme ja tabusid. Seepärast on antud linnainimestele võimalus rääkida otse ja ausalt maal elavate inimestega sealse elu võludest, aga ka valudest.

Selleks, et kaks sihtgruppi omavahel kokku viia ja anda võimalus otsekontaktiks, korraldati projekti raames aprillis mess "Maale elama" ning selle kõrval seminar "Miks just maale?". Messil osales 26 kogukonda, kes kõik olid näinud vaeva, et tuua esile see, mida nemad oma kodukohas hindavad ning mis võiks ka teistele huvi pakkuda.

Lähenemisi oli erinevaid - mõned panustasid oma piirkonna erilisele koolile, mõned omanäolisele kultuurikeskkonnale, kaasa oli võetud info elanikke ootavate majade kohta ning tutvustati ettevõtlusega alustamiseks sobivaid hooneid. Messi külastas ligi 500 inimest. Külaliste tagasiside põhjal on 47% vastanutel kindel plaan maale elama asuda ning 30% arvas, et teevad seda kunagi hiljem.

Käegakatsutavad tulemused. Pärast messi on kogukonnad olnud kontaktis rohkem kui saja perega. Messijärgse kuu aja jooksul on osalevates kogukondades ostetud neli maja.

Mõned kogukonna eestvedajad on öelnud, et üks suuremaid projektis osalemise mõjusid on kogukonna eneseväärtustamine. Tänu sellele on kohalikud noored hakanud tühje talusid uudistama. Intensiivistunud on valla ja kogukondade vaheline koostöö.

Värska, Urvaste ja Misso vallas ning Sänna külas on sündinud plaan remontida ja sisustada kontoriruumid kaugtöö tarbeks. See lihtsustaks märgatavalt võimalust asuda maale elama, kui kõik kommunikatsioonid, näiteks hea internetilevi veel talus saadaval pole.

Projekti "Maale elama" raames ootab meid ees veel üks tagasiside kohtumine augustis, kus loeme suvel sündinud tibusid ning teeme plaane, kuidas ühiselt edasi minna. Samuti viime projekti käigus sündinud ettepanekud ja sõnumid septembris toimuvale poliitikute ümarlaule.

Unistusest tegelikkuseks. Võib olla, et maale kolimine otsustatakse liiklusummikus istudes, nagu juhtus mõned aastad tagasi ühe Pühajärve kogukonda kolinud perega. Enamasti on maale elama asumine siiski otsus, mis ei sünni üleöö.

See mõte küpseb tükk aega. Läbi tuleb mõelda nii rahalised võimalused kui ka emotsionaalsed võidud ja kaotused. Maal saavad hakkama julged ja ettevõtlikud inimesed, kes ei karda väljakutseid. Kuid elu maal võib pakkuda ka eneseteostuse võimalust, mida linnas elades isegi ette ei kujutanud.

Julgustuseks neile, kes maal elamisest unistavad - suur osa selle projektiga liitunud kogukondade eestvedajatest on ise linnast maale kolinud. See, et nad julgevad öelda "Tulge ka!", on väga hea näide maal elamise võimalikkusest.

Ettevõtlusvõimalused

Hetkel on "Maale elama" kodulehel pakkuda 13 võimalust ja hoonet ettevõtlusega alustamiseks või mõne suurema unistuse elluviimiseks, alustades kontoriruumide rendist ja lõpetades mõisakompleksi arendamisega.

Liitunud kogukonnad

AlatskiviAntslaHallisteKarksiKraaviLaevaLeevakuLüllemäeMissomaaMõisakülaPaistuPikakannuPühajärveRuusaRõugeRäpinaSaareSadalaSännaTahevaTuhalaaneUrvasteVana-Antsla/KobelaVõõpsuVärskaÄdu

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960