Metsaseaduse muudatus vähendab bürokraatiat

Täna Riigikogus esimesele lugemisele esitatud metsaseaduse ja halduskoostöö seaduse muudatuste eelnõuga tahab Keskkonnaministeerium suurendada jälgitavust metsas toimuva üle, tõhustada järelevalvet ja vähendada väikemetsa omanikelt nõutavat tarbetut bürokraatiat.

„Juulis valitsuselt heakskiidu saanud eelnõu jõustumisel on huvilistel edaspidi võimalus metsaga seonduvatel tegevustel silm peal hoida avaliku metsaregistri kaudu, kus kogu metsas majandamine ja selle kavandamine saab olema paremini jälgitav, kui seni. Lisaks tuleb metsaomanikel harvendus- ja uuendusraie tegemisel nähtavale kohale panna teabetahvel metsaomaniku, raietööde alustamise ja lõpetamise aja ning raietööde teostaja infoga,“ ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Seadusesse on sisse toodud ka püsimetsanduse mõiste, mille sissetoomisega saavad metsaomanikud täiendava võimaluse majandada oma metsa nii, et ei tekiks suuri lagedaid alasid – püsimetsana majandamine mõjutab keskkonda oluliselt vähem, kui lageraiepõhine majandamine.

Metsaomanikud saavad oma tegevusi kavandada vastavalt metsa looduslikele piiridele, mille eesmärk on langid loomulikumalt maastikule sobitada, et vältida metsade killustumist.

Samuti pööratakse tähelepanu erametsanduse toetamisele ja arendamisele. Erametsandus vajab riigi tuge, et meil oleks toimivad metsaühistud ning metsaomanikele oleks tagatud vajalik nõustamine, koolitused loodushoidlikeks metsamajandamisvõteteks ja toetused metsahooldustöödele.

Eestis on 2,212 miljonit hektarit metsa, millest veerand on kaitse all. Keskmiselt kasvab aastas juurde 12,1 miljonit m3 metsa. Eelmisel aastal raiuti 9,2 miljonit m3 metsa.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised