2015. aasta 1. aprillist on Euroopa Liidus kohustuslik märkida värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul tootele päritoluriik.
Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogus tutvustatud eelnõu järgi on Euroopa Liidus liha märgistamisel kaalumisel kolm võimalust, teatas põllumajandusministeerium. Esimesel puhul oleks kirjas, kas see on kasvatatud Euroopa Liidus või mitte, teisel juhul oleks toodud välja kasvatamise ja tapmise riik, kolmandal juhul oleks lisaks kasvatamise ja tapmise riigile toodud välja ka looma või linnu sünniriik. „Eesmärgiks peaks olema tarbija jaoks suurema selguse saamine toidu päritolu kohta. See on tarbijatele üha olulisem küsimus,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Päritoluriigi märkimine on kohustuslik alates 1.04.2015 värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul. Praegu on päritoluriigi märkimine kohustuslik mee, veiseliha, puu- ja köögivilja, kala, oliivõli, imporditud kodulinnuliha ja mahetoodete puhul.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.